Регистрация

Да се спасим от канцерогенното въздействие на мазнината при пържене

04 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1504
Да се спасим от канцерогенното въздействие на мазнината при пържене

Повторното ползване на мазнина за готвене повишава риска от образуване на злокачествени тумори, а съдовете с незалепващо покритие позволяват да използваме по-малко мазнина при готвене, без да правим компромис с вкуса.

 

Пържените храни определено са доста по-вкусни от вариантите на задушени и сготвени на пара меса, зеленчуци (вижте още за канцерогенното приготвяне на зеленчуци) и варива. Пък и добавянето на запръжка към супички и яхнии, прави манджата по-блага и апетитна. Но задоволяването на гастрономическите нужди нерядко има пагубен ефект върху здравето. Сготвените на висок градус меса, изпържените до тъмно храни и повторното използване на олиата за готвене (вижте най-подходящите за готвене мазнини) насищат всяка хапка с вещества, които могат да провокират злокачествени образувания в тялото. Нима си заслужава този риск в името на апетитното блюдо и радостния език? Как може да се намали опасността от развитие на рак при готвене, без да се прави компромис с вкуса, обяснява онкологът Михаил Мяснякин в интервю пред Канал 5.

 

Повторната употреба на олио прави храната канцерогенна. Колкото и да ви се иска да използвате олиото от дълбоко пържене на панирани месца или хрупкави тиквички, вместо да изхвърляте мазнина за близо 4 лв., помислете и за здравето си. След покчване на температурата на рафинираните олиа над 200 градуса, те стават буквално токсични. А колкото повече време прекарват над тази температура, толкова повече се насищат с отрови. Когато престоят, в тях се активизира множество вредни вещества и химични процеси. Така при следваща употреба на вече използваната мазнина, продуктът буквално се готви в канцерогенна среда, която се пропива във всяка хапка.

 

Тиганите с незалепващо покритие помагат да готвим с по-малко олио. Този трик е открит преди близо столетие като начин за направа на по-полезна храна без лишаване от пържене. Заслужава си да инвестирате в съдове, които изискват малко олио, за да стане ястието вкусно, съветва Мяснякин. В този случай храната хем ще е вкусна, хем ще се пропие с по-малко мазнина. Пък и на финала няма да ви се наложи да изхвърляте голямо количество олио. Можете да забършете с домакинска хартия, да измиете под течаща топла вода и да сте сигурни, че не сте извършили разхищение на мазнина, едновременно с това сервирайки вкусно и апетитно блюдо.

 

Пържете на по-нисък градус. Температура от 180 градуса е достатъчна, за да имате идеален чипс, апетитно сготвено свинско и добре направени панирани тиквички или пилешки хапки. Не пестете време като усилвате котлона. Готвенето на умерен огън позволява едновременно на продукта да запази част от полезните си вещества и възпира олиото да се превърне в ракова опасност за вашето тяло. Особено когато става въпрос за меса, имайте предвид, че те също образуват канцерогенни съединения с всеки следващ градус над 150. Така че с умерения котлон можете да се застраховате от допълнителни рискове.

 

Ако можете да печете, не прибягвайте към пържене. Според експерта над 10 000 души в Русия умират на година пряко или косвено поради прекаляване с пържени и мазни храни. Когато човек може да направи компромис с любимата хрупкава коричка, е по-добре да прибегне към услугите на фурната, вместо да хване дръжката на тигана. В крайна сметка един апетитно направен сос за топкане на панираната храна достойно ще придаде апетитен вкус и без да се налага продуктът задължително да е изпържен.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

Две задължителни действия при пържене

Как се поставя храна в тиган при пържене и как правилно се загрява мазнина?   виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта