Регистрация

Вредната страна на чесъна

15 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1632
Вредната страна на чесъна

Полезният чесън може да предизвика проблеми със стомаха, съня и очите.

 

Несъмнено чесънът е един от полезните продукти, които трябва да присъстват в здравословното меню и то предимно в суров вариант. Острият на вкус представител на семейство лукови отдавна е прославен с противовъзпалителните и дезинфекциращите си свойства. В народната медицина е обявен за естествен антибиотик. Участва в редица медикаменти и хранителни добавки на фармацевтичната индустрия. В кулинарията той е идеалната добавка към солени ястия. Установено е, че е носител на вкуса умами, активизиращ апетита и подсилващ естествените вкусове на продуктите в ястието. Но може ли толкова съвършен дар на природата да бъде и вреден? Отговорът е „да“ според изданието Соху, но човек трябва драстично да прекали с чесъна.

 

Чесънът е вреден за очите. Ако всеки ден в продължение на месеци прекалявате с чесъна, възможно е да се появят проблеми със зрението. Вещества в лютивия зеленчук действат така, че окото да изпраща непълна информация до мозъка, която се възприема като замъглена. Ако това ви се случи след редовна и завишена консумация на чесън, спрете го веднага за 2 седмици - колкото да се прочисти тялото от излишъците. След 3-4 дни ще усетите, че бистротата на изображението се завръща обратно.

 

Чесънът дразни стомаха. Всъщност той спомага за лекуването на вътрешни язви, стига да не попада директно върху тях. В стомаха се случва същото, което би станало, ако намажете с чесън открита външна рана на кожата. Появяват се болка и парене. Възможно е да бъдат придружени от стомашни спазми и отделяне на газове. Ето как, освен с неприятен дъх, можете да изненадате и с други зловония, ако си хапнете чеснова храна по време на стомашно раздразнение.

 

Чесънът пречи на съня. За разлика от тонизиращите напитки, той не съдържа кофеин, ала вещества от състава му се съединяват с хормони от организма, предизвиквайки усещане за будност и прилив на енергия. Явлението е налице само при някои хора, но е добре всеки да проследи за себе си дали след вечеря, в която има чесън или след хапване на салата с чеснов сос сънят идва трудно и бавно. Ако е така, проблемът се решава, веднага със спирането на консумацията на чесън няколко часа преди лягане.

 

Макар че чесънът има и своите вредни въздействия върху тялото, ползите от консумацията му са толкова много, че не си заслужава да бъде изключван от здравословното меню за пълноценен живот. Просто трябва да се внимава с количествата и времето на консумация. Доказано е, че хората, които честичко си хапват чесън в умерени количества живеят по-дълго и по-рядко страдат от сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми. В допълнение лютивият братовчед на лука се грижи за мозъчната активност, здравината на костите, ставите, косата, кожата и ноктите, както и благоприятства поддържането на природосъобразно тегло.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се прави чесън на прах вкъщи

Домашен чесън на прах за овкусяване на ястия и добавка към сосове – натурален продукт, който със сигурност ще потрябва в кухнята.   виж още »

Черен чесън – нови супер полезни бонбони от чесън

Специално ферментиралият чесън е много по-полезен от суровия вариант.   виж още »

Народна Панацея с чесън и вино за здраве

Тинктура от вино и чесън повишава здравето на всички органи и системи.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта