Регистрация

Как се прави чесън на прах вкъщи

03 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1692
Как се прави чесън на прах вкъщи

Домашен чесън на прах за овкусяване на ястия и добавка към сосове – натурален продукт, който със сигурност ще потрябва в кухнята.

 

Чесънът е сред най-комерсиалните овкусители за солени ястия. Използва се като добавка към дресинги за салати и сосове за меса. Участва в маринати, туршии, гозби, дори и някои по-нестандартни десерти (Вижте ресторант, който готви всяко ястие в менюто си с чесън). Подходящ е за български, френски, гръцки, китайски, корейски, северно- и южноамерикански храни. Доказано е, че чесънът е естествена съставка, създаваща вкусът умами (вижте какво представлява вкусът умами). Така, добавен дори и в много малки дози, кара хората да усещат ястието по-апетитно.

Не всеки харесва чесън. Децата го недолюбват заради лютивината, а някои хора пък не обичат неговия натрапчив дъх и послевкус. Не е тайна, че хапването чесън може да бъде надушено часове след това, правейки комуникацията по-трудна. Но в сушен вариант лютивината му липсва, а мирисът не оставя така трайни следи. Ето защо в някои домакинства чесънът съществува под формата на прах. Така едновременно изпълнява своята функция на овкусител, но и не разваля дъха, нито припарва езика с лютивина. А как да си направите чесън на прах вкъщи, за да сте сигурни, че разполагате с висококачествен продукт, а не подправка с примеси, ще разкажем сега.

От какъв чесън се прави чесън на прах? Всеки стар чесън е подходящ за начинанието, но най-добре да си вземете био вариант. Тъй като се бели, дори и това изискване не е от особено значение, просто гарантира екологично чист краен продукт. За едно бурканче от 90-100 мл, в каквото е добре да съхранявате подправката, ще са ви необходими 4 големи глави. Ако са по-малки, преценете си по-голям брой. Обелете скилидките. Ако откриете такива с прорастване на зародиш или тъмни петна, ги махнете. Останалите разполовете по дължина, за да станат сравнително еднакви по размер и тънки парченца. Подредете ги с малко отстояние в голяма тава, покрита с хартия за печене.

Домашно приготвен чесън на прах. Пъхнете тавата със скилидките във фурната и пуснете на 100 градуса с вентилатор. Наблюдавайте конвекцията да не раздуха скилидките. Ако това се случва, спрете я веднага. В противен случай дръжте 1 час, след което спрете вентилатора. На втория час чесънчетата вече се пекат на 120 градуса, а след като са изтекли тези два часа, идва ред да опитате. Тъй като различните сортове са с различна големина и съдържание на влага, трябва индивидуално да се следи всяка домашна продукция от сушен чесън. Пробвайте един слайс от скилидка – ако е сух и хрупка, значи е готов. Ако все още се огъва и има влага в него, трябва да постои във фурната. След втория час намалете огъня отново на 100 градуса и дръжте до постигане на хрускав резултат. После изключете фурната и оставете скилидките вътре докато напълно се охладят.

Направа на чесън на прах и съхранение. На финала смелете с кафемелачка или мелница за пипер. Получения блед прах приберете в стъклен буркан и затворете с капак. Можете да сложите няколко зърна ориз, увити в марля, за да си гарантирате, че няма да се овлажни подправката. А след това овкусявайте гозби, салати и сосове или добавяйте към миксове от подправки в търсене на идеалния вкус на всяка храна.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пресен чесън, стар чесън или свеж чесън

Кой чесън за какво се използва и каква е разликата между пресния чесън и стария чесън?   виж още »

Вредната страна на чесъна

Полезният чесън може да предизвика проблеми със стомаха, съня и очите.   виж още »

Да изгоним миризмата на чесън от устата си

Три начина да прочистим устата си от чесновия дъх. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта