Регистрация

Грешни кулинарни нагласи за студените месеци

10 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 3435
Грешни кулинарни нагласи за студените месеци

Трупаме килца през есента и зимата заради собственото си невежество.

Едва ли са много тези, които могат да се похвалят, че през зимата са успели да се отърват от излишните килограми и обиколки, а след тирадата от коледни и новогодишни празници, застъпени от януарските имени дни, са свалили декада от тежестта си. Нормално е да е така, защото (както вече писахме) денят е кратък и студен, времето и желанието за тренировки е намалено, а плодовете и зеленчуците не са сезонни. Плюс това човек прекарва повече време у дома си, което означава в близост до хладилника.

Не е невъзможно обаче постигнатите резултати от топлите дни със смъкнати килограми и обиколки да бъдат запазени през есента и зимата, стига разбира се всеки да проявява индивидуална отговорност относно режима на хранене и спортната си активност. Това не означава в никакъв случай цяла зима да прекараме на гладна диета, а просто да се разчупят бабините догми и да се подхожда с трезва умисъл.

Забравете твърдението, че в студеното време трябва да се яде повече, за да може човек да се топли по-добре. Топленето се осъществява с  всякакви видове печки, радиатори, електрически завивки, дебели дрехи и т.н. и не бива да се приема за функция на телесната маса. По-добре сложете една дреха повече върху гърба си, отколкото да се стремите да мушнете още един кат мазнина под кожата си.

Не се оправдавайте с липсата на плодове и зеленчуци. Просто е нелепо при все че независимо лятото или зимата повечето от тях така или иначе си се отглеждат в парници и оранжерии и зреят под влиянието на торове и препарати. Разликата в летния и зимния домат, купен от магазина, е почти никаква или поне не засяга качеството му, а само цената. Да не говорим, че в студовете се търгува с цитрусови плодове и онзи дар от Бога, наречен грейпфрут, който буквално изпива мазнините от тялото. Така че прибегнете към него на закуска, а не към баници, кифли и сандвичи.

Празници, празници... колко да са празници? Ако се замислите от октомври до март общите празнични дни и традиционните отпуски, в които човек гуляе са не повече от 10 дена. Искате да кажете, че можете да качите 5 кг. за 10 дена? Не – по скоро индивида не впряга волята си, за да си даде хранителна почивка между тези празници, обясняват диетолози. Няма нищо лошо да се хапне повечко покрай Бъдни вечер и Коледа, да се прекали с алкохол и сладкиши на Нова година, но не сливайте периода Бъдни вечер – Ивановден (24.12-07.01) в едно голямо безобразно тъпчене.

Принципът е прост и отдавна доказан – колкото дни подред прекалявате с храната, толкова дни трябва да бъдете на прочистваща диета след това. Което означава, че ако през уикендите и празниците си позволите да се отпуснете (което е човешко да бъде така), то след това отделете 2-3 дни на вода и чайове, които да отмият едновременно килограмите и токсините, натикани в организма през лакомата ви паст. Несъмнено ще направите за тялото си нещо хубаво, от което и вие ще се почувствате по-добре.

Спецификата на българската зимна кухня. И тук чревоугодниците могат да опонират, че повечето манджи по рецепти, завещани от бабите ни, които се готвят в студените месеци, включват брашно, запръжки и тлъсти мръвки. Нека първо тези традиционалисти обаче бъдат помолени щом държат да се хранят ежедневно по български да забравят за пиците и сандвичите, да наблегнат на закуските с орехи, пектин и кисело мляко и да се научат да наричат десерт печената тиква с мед, а не шоколадите и тортите. Тогава една българска манджа не би навредила, както се вижда не е навредила и на поколенията преди нас. Защото затлъстяването на българина прогресира през последните две десетилетия, а не когато се е хранел според националните си традиции.

Намалена спортна активност не означава обездвижване и пълен разплух. Разбираемо е, че тичането в парка при температура от -10 градуса няма да направи нищо хубаво за здравето ви, а разходката с пропускащи ботушки из комбинацията от луга и киш не носи същата наслада като онази през лятото по джапанки, но това не означава човек да се залежи. Няколко хитри идеи са да не ходите с колата до магазина, да откажете използването на асансьор, да тренирате у дома си или да си харесате условията в някоя зала за активност. Фитнес, аеробни упражнения, плуване, тенис на маса – зимата не пречи на нито едно от тях. Едно шалте и две гири също ще свършат чудесна работа в домашни условия, а ако подплатите инвентара и с уред за кардиоупражнения – пътека, степер, велоаргометър (и все пак ги ползвате минимум 4 пъти в седмицата), направо можете да бъдете обявен за сериозно тренираща натура.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да придадем коледно настроение на любимите напитки

От кафе, мляко и чай, до греяно вино и карамелена ракийка – изберете своята напитка, за да се поглезите в студеното време.   виж още »

Румяна Илиева: С правилен режим всеки отслабва за 3 месеца

90 дни ни стигат, за да променим тялото и фигурата си за цял живот. виж още »

Как зимата ни помага да отслабнем

Когато навън е студено, се храним много по-рядко с фаст фууд на открито, а чрез треперенето горим и допълнителни калории. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта