Регистрация

График на Великия пост 2019

11 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1638
График на Великия пост 2019

Великденски пости 2019 – телесно пречистване и духовно смирение преди най-светлия православен християнски празник.

 

От понеделник, 11-и март 2019-а година започва Великият пост. В следващите 7 седмици християни от цял свят променят хранителния си режим, изключвайки от него животинските продукти, за да се пречистят физически, съзнателно и духовно за един от най-светлите религиозни празници – Възкресение Господне. Постът е свързан с 40-дневното лишение на Исус Христос, прекосяващ пустинята и продължава със Страстната седмица – божите мъчения преди физическата смърт и духовното възкресение.

 

По време на поста има периоди, в които режимът е съвсем строг, както и други – дни, когато се хапва блажна храна, морски дарове, пие се вино и се изпълняват религиозни ритуали. Постите не са задължителен елемент от Християнската вяра, затова се спазват само от възрастни и физически здрави хора, които се чувстват способни здравословно и психически да понесат лишенията. Вярва се, че чрез изключването на животински продукти от менюто душата се пречиства и смирява, за да посрещне вестта за Христовото Възкресение. Според хранителни експерти Великият пост е полезна телесна детоксикация, която помага на организма да се възстанови от тежките зимни храни, да пребори пролетната умора и да влезе в режим на отслабване преди идването на жегите. Ето и в кои дни какво може да се хапва според православното вярване.

 

Строг пост от 11-и до 17-и март. През тази седмица освен животинските продукти от менюто отпада алкохолът и блажната храна. Ядат се зърнени, плодови и зеленчукови печива без добавено олио. Не се позволяват сладкиши и захарни изделия. На 16-и е Тодоровден и тогава се пие вино и се взема причастие.

 

Втора седмица – от 18-и до 24-и март. В менюто се завръщат блажните храни и сладкишите без животински продукти. На 20-и и 22-и (сряда и петък) се спазва строг пост като от изминалата седмица. Събота и неделя се разрешава консумацията на алкохол, като се препоръчва обредната напитка вино.

 

Трета седмица – от 25-и до 31-и март. На 25-и е Благовещение. На този ден освен всичко от растителен произход, се разрешава и риба на трапезата. След него до петък – 29-и включително, се спазва строг пост без блажно, алкохол и сладко. Събота и неделя се пие вино с храната.

 

Четвърта и пета седмица. В сряда и петък се спазва строг пост, а събота и неделя се разрешава алкохол.

 

Шеста седмица – празнуваме Цветница. Отново строгият пост е в сряда и петък (17-и и 19-и април). На 20-и и 21-и се чества Цветница, наричана още Връбница. Тогава е разрешена консумацията на риба и безгръбначни животни. По традиция се яде хайвер и морски дарове. Пие се вино и се месят обредни погачи.

 

Страстната седмица – от 22-и до 26-и. През тези дни се спазва строг пост, като се набляга на пресни плодове и зеленчуци и печени без мазнина храни. На Разпети петък не се яде нищо, а ако здравето позволява, не се пие дори и вода. На 25-и април или на 27-и април се боядисват яйца и се месят козунаци. Християнският свят се подготвя за честването на Христовото Възкресение. В 00:00 часа на Неделя вярващите се поздравяват с „Христос Воскресе“, а камбанен звън огласява светлата нощ!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Голяма Задушница и Месопустна Неделя поставят началото на Великия пост

Почитаме мъртвите и блажим с месце преди най-дългият християнски пост.   виж още »

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.   виж още »

На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

На Благовещение не се излиза с празен стомах, а за празничната трапеза се готвят рибник, зеленини и медена погача.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта