Регистрация

График на Великденския пост за 2017-а година

24 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 3436
График на Великденския пост за 2017-а година

Кога какво може да се яде и пие по време на Великденските пости?

От тази неделя – 26-и февруари започва най-продължителният пост за 2017-а година – Великденският. В представите на мнозина, които не са се подлагали на религиозно прочистване чрез храна и смирение за толкова дълъг период, задачата изглежда невъзможна – дори откъм чистата практичност да се намери бърза за прихапване постна и засищаща храна в средата на работния ден. Факт е обаче, че повечето хора, които са опитали успешно да спазват някои от дългите религиозни пости, се съгласяват да го направят отново, защото по някаква причина са се почувствали удовлетворени и пречистени.

В България постите се спазват по-скоро по традиция или от суета, отколкото от набожност, пише в. Стандарт. Мнозинството от хората се подлагат на хранителни лишения не за да бъдат съпричастни на Божийте страдания, а за да прочистят тялото си след стабилното зимно облажване, да свалят по някое и друго килце за посрещане на топлите дни и не на последно място, защото в семейството им е правено така и просто следват приемствеността на традицията.

Доказан факт е, че ПОСТЕНЕТО Е ПОЛЕЗНО И НЕ СТРЕСИРА ОРГАНИЗМА на възрастните хора. Дори Църквата, понякога налудничева в заръките си, гласи, че пост не трябва да се спазва от деца, бременни жени и болни хора, като оставя на здравия индивид още една причина да си направи хубава следпразнична хранителна детоксикация, а застрашените групи вади от препоръката.

Ако сте решили да се включите в кампанията Великденски пост 2017-а, ние ще ви дадем някои насоки как да спазите хранителния режим по правилен за здравето ви и съобразен с религиозните наредби начин.

Като начало вижте КОИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ СА ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЖИВОТИНСКИТЕ. После можете да се разходите и да си купите онези от тях, които смятате за най-необходими. Наличието им у дома ви ще ви мотивира допълнително.

В някои от дните се спазва строг пост, който освен изключване на всички животински продукти, не позволява консумацията на мазни растителни ястия. Това означава, че не може да се хапват ядки, пържени храни и рафинирани растителни масла като олио и маргарин. Не се ядат също сладкиши и хляб. Общо взето в тези дни можете да заложите на пресни плодове и зеленчуци, които ще помогнат на тялото ви да изхвърли доста токсини. В други дни се разрешава хапването на блажничко, в трети – консумацията на риба и алкохол. Ето и какво е разпределението на всички тях за 2017-а година.

В работната седмица от 27-и февруари до 3-ти март е първият строг пост. Заложете на салати, плодове и фрешове. В тази петдневка не яжте нищо пържено и готвено, не приемайте алкохол и ядки. Салатите подправяйте само със студено пресован зехтин. Маслините са разрешени, както и семената. Те са богати на витамини и минерали, така че няма да лишите тяото си от нищо жизненоважно.

В дните от 4-и до 24-и март можете да хапвате всичко, което не е животински продукт или субпродукт. Алкохолът в умерени количества е допустим. От вашата диета ще отсъстват само трудносмилаемите за организма мазнини и белтъчини. В края на тази 20-дневка вече се очаква да усетите ефекта от поста върху виталността си.

Вижет защо ЕЛАДАТА Е НАРЕЧЕНА ЗАМЕСТИТЕЛ НА МРЪВКАТА

На 25-и март е Благовещение или Благовец. На този ден Архангел Гавраил се явява на Дева Мария и й съобщава благата вест, че тя носи в утробата си Божия син от плът и кръв. На този ден се пие вино и може да се яде риба и морски дарове. Бъдете сигурни обаче, че ако сте били стриктни в поста си до тук, няма да ви се хареса да изядете огромни количества рибни деликатеси или да пресушите буре с вино – тялото ви вече „мисли“ по друг начин.

Ето ви РЕЦЕПТА ЗА ПЪСТЪРВА НА ТИГАН или по-нискокалоричният вартиант ПЪСТЪРВА С БИЛКИ В АЛУМИНИЕВО ФОЛИО.

От 26-и март до 8-и април отново се спазва блажния пост. След ден разпускане на юздите пак се връщаме само на НЕживотински продукти с разрешение за готвене по всякакви начини. Вече сте изкарали 20 такива дни, така че едва ли ще ви е трудно.

На 9-и април е Цветница. Отново можете да си хапнете онези същества, които виреят под вода, като си пзволите да ги полеете с вино. Ако обаче нямате желанието да го правите, не се чувствайте длъжни. Рибата е позволение, а не задължение по време на пост.

Ето и РЕЦЕПТА ЗА ЕКСПРЕСНА СЬОМГА

На 10-и, 11-и и 12-и април 2017-а година се спазва строг пост. Това е финалното ви екстремно пречистване, с което ще изхвърлите малкото останали токсини, които могат да бъдат изчистени от немедицински хранителен режим. Заредете се с търпение – само три дни се връща диетата с пресни плодове, зеленчуци и семена. Ако ви е останало кисело зеле – сега е моментът да си го хапнете. Компотите са с прекалено много захар, повечето туршии съдържат олио, затова не са препоръчителни.

На 13-и април е мазен пост – ако ви влече - просто си пръжнете нещо растително.

На 14-и април – Разпети Петък не се яде и пие. Разрешена за консумация е единствено водата. Остава ви само и утрешния ден – Страстната събота, която е лекия пост без животински продукти и пречистени физически и духовно можете да се зарадвате на Възкресение Христово.

А за цялото преживяване ви предлагаме СТОТИЦИ РЕЦЕПТИ ЗА ПОСТНИ ЯСТИЯ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

График на Великия пост 2019

Великденски пости 2019 – телесно пречистване и духовно смирение преди най-светлия православен християнски празник.   виж още »

От 15-и ноември страртира Коледен пост 2017

Коледните пости подтикват към телесно и духовно пречистване. виж още »

Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта