Регистрация

От 15-и ноември страртира Коледен пост 2017

15 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 1812
От 15-и ноември страртира Коледен пост 2017

Коледните пости подтикват към телесно и духовно пречистване.

От сряда – 15-и ноември до 25-и декември християнският свят се отдава на хранително и духовно прeчистване чрез принципите на Рождествения пост. В този период религията забранява консумацията на месо на всички групи от хора, като разрешава приема на животински продукти на болни, бременни жени и малки деца. Църковната идея е чрез лишения тялото да се прeчисти от греховете си, мислите да се отворят към разкяние и доброта.

Кои храни са строго забранени по време на пости? За всички групи от хора, с изключение на тежко болните на специална диета и децата, религиозният пост забранява консумацията на животински продукти и алкохол. В отделни дни, специално обозначени в Православния календар, се позволява хапването на риба и пийването на червено и бяло вино, но в малки количества.

По какво се различават Коледните от Великденските пости? По време на Разпетите пости има дни, в които са позволeни различни видове животински субпродукти. Има други, в които пък се забраняват пържените храни. В трети са позволени рибата и морските дарове, четвърти пък са обозначени като „тежък пост“ и в тях може да се пие само вода. За разлика от тях, Коледните пости не следват график на леки и тежки хранителни дни, а забраната за животински продукти и алкохол важи в почти всички дни с еднаква сила. За сметка на това не се изключва блажното, стига да е сготвено с растителна мазнина.

Може ли да се сключва брак по време на пости? Специално за Рождествения пост Църквата забранява бракосъчетанията от 15-и до 21-и ноември. През останалото време няма стриктна забрана за женитба, но като цяло не се гледа с добро око на двойките, решили да се венчаят в периода между началото на Коледния пост и Стефановден (27-и декември).

В кои дни може да се яде риба по време на Коледния пост? Рибата и морските деликатеси са позволени на 21-и ноември, когато е Въведение Богородично. Може да се хапват още на 4-и, 6-и и 9-и декември. На Никулден (6-и декември) е разрешена и консумацията на вино, с уговорката, че не се прекалява с количествата.

Кога трябва да се прекрати постенето? Православната църква, както и мнозинството диетолози съветват човек да спре постите, ако започне да чувства постоянна отпадналост, липса на сила и енергия и главоболие. Целта на този акт на хранително лишение не е човек да се самоизмъчва, а да се прочисти. Ако тялото не е готово да понесе този тип диета, тя трябва да се прекрати. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.   виж още »

График на Великденския пост за 2017-а година

Кога какво може да се яде и пие по време на Великденските пости? виж още »

Този уикенд: Да посрещнем Рождествените пости

Как да си сготвим меню изцяло без животниски продукти, което да е хем постно, хем вкусно? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта