Регистрация

График на Великденски пост 2018

19 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 1846
График на Великденски пост 2018

От днес (19-и февруари 2018-а година) започваме най-дългия пост в Християнството – Великденския пост.

 

Денят след Сирни Заговезни поставя началото на 7-седмичния религиозен пост – най-дълъг в християнството. Той включва 40-те дни бродене на Исус Христос в пустинята плюс Страстната седмица. Целта е чрез телесно лишение и молитви хората да изпитат душевно смирение и да се пречистят, за да посрещнат с вяра новината за Божието възкресение.

 

За пореден път и тази година припомняме, че не бива да спазвате постите на всяка цена. Дори Църквата съветва те да не се изпълняват от възрастни хора, деца, бременни жени и болни. Човек не бива да се подлага на лишения, ако подхожда към тях с нежелание или досада. Ако пък иска да прочисти тялото си, да тренира волята си и да бъде съпричастен с Христовите страдания, тогава може да спазва следните принципи. Напомняме също, че ако се почувствате прекалено зле от режима, е добре да го прекратите, тъй като всеки организъм реагира различно на лишението от животински продукти. А ако вече сте спазвали някой от дългите пости, този път ще ви е още по-лесно. Ето и как трябва да протекат Великденските пости през 2018-а година.

 

От 19-и до 23-и февруари е първият строг пост. Освен от животински продукти, праведният християнин трябва да се лиши още от захарни изделия, да сведе до минимум консумацията на тестени продукти и пържени и мазни храни. Пресните плодове и челенчуци са идеалното решение за тази тегава петдневка, с която започва 7-седмичното постене.

 

От 22-и февруари до 24-и март се спазва традиционния пост – без животински продукти, с минимално количество алкохол, но с възможност за блажни храни. След този период организмът вече започва да привиква на растителния режим и ще ви бъде много по-леко в остатъка от постите. Плюс това ще можете да отчетете вече влиянието на храненето върху физиката и психиката си. Ако все още не се чувствате добре, тук е моментът да спрете да се самоизмъчвате.

 

На 25-и март ядем риба и пием вино. Тогава е Благовещение, наричан още Благовец. Според Библията на този ден Дева Мария получава от Архангел Гаврил благата вест, че носи в утробата си божия син. След това постите продължават до 31-и март, когато е Лазаровден.

 

На 1-и април е Цветница. На този ден можете да сложите на трапезата си всякакви морски дарове и да ги полеете с любимото вино. Не забравяйте да украсите масата с цветя, а дома да предазите от бедствия с осветен върбов венец, окачен на вратата. След Цветница навлизаме в Страстната седмица.

 

На 2-и, 3-и и 4-и април се спазва строг пост без мазни и готвени храни и захари. Тук можете да спазвате принципите на суровоядството – плодове, пресни салати или останали от зимата туршии, семена и ядки.

 

На 5-и април се хапва пържена храна. Денят се нарича „мазен пост“ и се готвят зеленчукови ястия в сгорещена растителна мазнина. Можете да си омесите хляб, за да не ви стане прекалено блажно.

 

На 6-и април не се яде. Това е Разпети петък. С глад ставаме съпричастни към разпънатия на кръста Отец. Разрешено е пиенето на вода, като единствен продукт, който може да влезе в устата, но някои вярващи отказват дори и водата в този ден. Следващия ден е Страстната събота, когато не се консумират животински продукти. С него най-голямият християнски пост завършва.

ПОДОБНИ СТАТИИ

График на Великия пост 2019

Великденски пости 2019 – телесно пречистване и духовно смирение преди най-светлия православен християнски празник.   виж още »

Християнски обичаи в страстната седмица

На Велики Четвъртък се боядисват яйца, във Велика Събота се пръскат коланите със светена вода, а на Разпети Петък не се пере, не се яде и не се пие во виж още »

На Цветница носим камачамак на умрелите и хапваме риба с вино

Върбовите клонки на Цветница символизират радостта на народа от пристигането на Исус Христос в Йерусалим.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта