Регистрация

На Цветница носим камачамак на умрелите и хапваме риба с вино

30 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 2196
На Цветница носим камачамак на умрелите и хапваме риба с вино

Върбовите клонки на Цветница символизират радостта на народа от пристигането на Исус Христос в Йерусалим.

 

Неделята след Лазаровден, с която приключва шестата седмица от Великия пост, се чества от християните по света като Цветница или Palm Sunday. Вярва се, че това е денят на младостта, на растенията и на новия живот. Но също така и на отворените врати между живи и починали, когато хората могат да се срещнат със свои загубени вече близки.

 

Призори на Цветница се ходи на гробища. Тази традиция е вече остаряла в България, но в православния и католическия свят все още спазват обичая. Според преданията именно в шестата неделя от Великия пост починалите хора, с които имаме да споделим нещо, са отворени да ни чуят. На гробища ходят предимно жените. Те стават призори и омесват постен царевичен хляб или забъркват качамак. Събират наръч царевични кочани или листа, взимат вода и вино за преливане и отиват на гроба на любим човек. Там поливат за Бог да прости, оставят парче от хляба и палят огън от царевичната слама и кочани. На пушека на огъня отправят своето послание.

 

На Цветница жените готвят пищна празнична трапеза БЕЗ месо. Тъй като са пости, но и празник, Църквата разрешава на този ден да се яде блажно, риба и морски дарове и да се пие вино. Сред основните ястия на трапезата са постен бял хляб, зелена салата, кана с вино, печена или пържена риба, зърнена гарнитура и сладко жито за десерт. Масата се украсява с цветя, а на вратата на дома се окача осветен венец от върбови клонки.

Вижте как да си направите постен десертен булгур със сушени плодове.

Вижте как да си сготвите постна гарнитура от печен ориз с царевица.

 

Защо правим венци от върба на Цветница. Легендата разказва, че след като Исус Христос възкресил Лазар от мъртвите, славата му се разнесла много бързо. Въпреки че Божият син потеглил към Йерусалим, зад стените на града вече знаели за чудото, което е извършил. И още с влизането си на магаре през портите, вярващите вече го очаквали с възторжени възгласи. Всеки носил по лаврова или върбова клонка, която размахвал високо в чест на Спасителя.

 

На Цветница Исус Христос изцерил много болни и инвалиди. Под възгласите на мирияните той стигнал до храма в Йерусалим, където с едно докосване излекувал стотици хора. Разказва се как слепите прогледнали, куците проходили, а болните – станали от носилките. Затова и Цветница се свързва с прераждането за нов живот, носи надежда и щастие на хората.

 

Екипът на kulinarno.bg честити празника на целия български народ и всички християни, като им пожелава да процъфтяват търсенията и борбите им да се окичват с лаврови венци. Екипът на kulinarno.bg честити и имения ден на всички, носещи имена на растения, като им желае стоицизмът на боровите корени и красота в делата като на цъфтящи цветя.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Лазаровден с яйца, а на Цветница - с печена риба

Нарушаването на строгия пост е разрешено събота и неделя преди Възкресение.   виж още »

Тази Цветница – един по-различен празник в извънредна ситуация

На Цветница носим на починалите качамак, а с близките хапваме морски дарове.   виж още »

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта