Регистрация

Християнски обичаи в страстната седмица

04 Apr 2018   /   nina123   /   Видяна: 2207
Християнски обичаи в страстната седмица

На Велики Четвъртък се боядисват яйца, във Велика Събота се пръскат коланите със светена вода, а на Разпети Петък не се пере, не се яде и не се пие вода.

 

Страстната седмица е изпълнена с християнски обичаи, които се спазват осбено стриктно от вярващите по света. И ако до Велика Сряда просто пазим строг пост – без животински продукти, без мазни и пържени храни и без алкохол и тежки сладкиши, то следващите четири дни са още по-специфични и изискват от християнското семейство дълбоки познания в обредността.

 

Какво се прави на Велики Четвъртък? В миналото този ден е бил официлен почивен ден. Тогава се събира семейството, за да замеси козунаци и да боядиса яйцата за предстоящото Възкресение. Грешно е мнението, че тези ритуали се извършват само от жените в семейството. Жените стават преди изгрев, за да сварят яйцата и да приготвят квас за козунаците. А докато яйцата се готвят, а маята шупва, почистват кухнята, за да събере цялото семейството в нея.

 

Щом всички са се събудили, започва боядисването. Първото яйце се вапца в червено и с него се рисува кръст на челото на всяко дете, като се започва от най-малкото. Този кръст ще пази от болести и злини през цялата година. Това яйце се заделя. И докато децата боядисват останалите яйца, жените замесват козунаците, а мъжете бият тестото поне 100 пъти в плота, за да се радва на сила и стойцизъм цялото семейство. Тъй като Велики Четвъртък е работен ден, ритуалите от него може да се изпълняват във Велика Събота.

 

На Разпети Петък не се върши домакинска работа. Простено е само да се замеси постен хляб, но него могат да ядат само деца, старци и болни хора. Легендата разказва, че докато Исус Христос носил тежкия си кръст към Голгота, минал покрай една перачка. Помолил за глътка вода, но тя му гребнала помия от мръсното пране, а Спасителят прежадняло я изгълтал. Затова се вярва, че който пере на Разпети Петък, ще бъде прокълнат. Продължил по пътя си Синът Божий, а насреща жена вадела топли хлябове за болните си деца. Въпреки недоимъка, тя му откъснала къшей. Затова и месенето за нуждаещите се в този ден е позволено. Здравите хора обаче не бива ни залък да хапват, ни дори вода да пият, гласи обичаят.

 

На Велика Събота се подготвяме за Възкресението. Всичката работа, която не е свършена във Велики Четвъртък се оставя за Събота. Тогава се заделя първото боядисано в червено яйце и се оставя на видно място в дома. Там то ще чака следващия Великден, когато да бъде счупено. Ако е пълно отвътре, годината ще е плодородна и здраве ще има в семейството. Ако е празно – немотия ще застигне къщата и болести ще влязат в нея.

 

Велика Събота се нарича още Обединеното Събота. Приготовленията за празника завършват с ритуално почистване на дома и измиване на коланите. След като работата вкъщи и на нивата е свършена, коланите на цялото семейство се поръсват със светена вода. Вярва се, че така болки в кръста няма да застигнат никой. А силата ще влезе в хората, помагайки им да се справят с трудната работа, очакваща ги през годината.

 

Вечерта на Велика Събота се ходи на църква. Всеки носи червено яйце и чака камбаната да отброи 12 часа, за да се поздравят вярващите с Христос Воскресе. Под звъците на камбанената песен се обикаля храма, а хората си пожелават здраве и Божия закрила. В църквата се палят свещи, които се прибират със свещения пламък у дома, за да закрилят всички живеещи под покрива. Свещите се забучват в козунака, а неизгорялата част от тях се пази до следващия Великден и се пали в трудни моменти.

 

На Великден се чукаме с яйца и се срещаме с обичаните хора. В неделя на Страстната седмица, още с изгрева се чупи миналогодишното червено яйце, запазено в дома и се чете по него каква ще е годината. Ходи се при близки и прители, като се носят боядисани яйца и козунаци. При среща се поздравява с Христос Воскресе и се отвръща с Воистина Воскресе. На този ден се спретват пищни трапези, на които близките се събират. Хапва се свежа салата, козунаци, агнешко месо. Пие се червено вино, олицетворение на Божията кръв и се играе любимото на вскич деца чукане с яйца. Вярва се, че чието боядисано яйце се окаже най-печеливш бияч, при този човек ще бъде здравето и успехът в компанията.

 

На Великден имен ден празнуват Величко, Величка, Велика, Велко, Велик, Велизар, Паскал. Екипът на kulinarno.bg честити Възкресението на всички българи и християни, а на всички именяци желае да носят името си с гордост и да всяват с него любов и респект.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »

График на Великденски пост 2018

От днес (19-и февруари 2018-а година) започваме най-дългия пост в Християнството – Великденския пост.   виж още »

Шеф Таньо Шишков за перфектната Великденска софра

Да се спазва точно рецептата за козунак и да се овкуси агнешкото с розмарин и мента, съветва вещият кулинар. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous11-06-2019
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Without Prescription Amoxicillin Purchase ecp.ttsh.kulinarno.bg.pqs.un http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
anonymous11-06-2019
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicilline 500 Mg Online Amoxicillin Without Prescription ncc.ebca.kulinarno.bg.yve.fv http://mewkid.net/buy-amoxicillin/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта