Регистрация

Готвенето на огън - еквивалент на тютюнопушенето

02 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1809
Готвенето на огън - еквивалент на тютюнопушенето

Печенето на храна на барбекю или скара уврежда белите дробове също както цигарите.

 

Друго си е мръвка или рибка, сготвена на барбекю и придобила онази апетитна наребреност, с която изкушава сетивата. А когато във въздуха се разнесе типичният за този тип готвене аромат, ястието се превръща в неустоим блян. Но печенето на огън или жар крие рискове за здравето на кулинаря, предупреждават учени от Оксфордския университет, цитирани от БГНЕС.

 

Въздухът около скарата се насища с канцерогенни вещества. Особено активни са те, когато над огъня са наредени меса, чиито мазнини капят в жарта и изпаряват химични съединения, предизвикващи рак, твърди ръководителят на изследването – проф. Ка Хун Чан. Според него продължителното излагане на тези изпарения създава необратими вреди.

 

Хората, готвещи на огън са изложени на 54% по-голям риск от смърт поради белодробно заболяване. Такъв е процентът на риск при пушачите спрямо непушачите. Най-уязвими са готвачите, които ежедневно в рамките на работния ден пекат меса на барбекю, скари или дървени въглища. Дори и да не са палили цигара през живота си, те си нанасят същата вреда като активните пушачи.

 

Дишането на пушек от печено месо убива. Мащабното проучване включило 277 000 души на възраст между 30 и 79 години. Всички те не са палели цигара през живота си, но имат навика да готвят на огън. Само за десетилетие почти 20 000 от тях загинали, вследствие на белодробни усложнения и злокачествени ракови образувания. Най-тежки се оказали последиците от честото вдишване на покапали в огън животински мазнини.

 

Гответе барбекю на открито. За да минимализирате риска от белодробни заблявания, без да лишавате себе си и семейството от вкусни печени мръвки, гответе месото на открито, съветват експертите. Неслучайно скарите и барбекюто се държат в двора на къщата или се носят на пикник сред природата. Откритото пространство разсейва вредния дим и готвещият поглъща много по-малко количество от него. Избягвайте да печете меса вкъщи на затворено, особено ако абсорбацията ви не е добра. Апетитната вкусотийка може да коства живота.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Който не яде домашно готвено, умира по-млад

Бързите храни, консервите, полуфабрикатите и силно преработените продукти намаляват продължителността на живот. Колкото повече домашна храна хапва чов виж още »

Народна медицина за отказване на цигари

Билки при отказване на цигари успокояват, правят вкуса на тютюна неприятен и потискат никотиновия глад. виж още »

Здравословни храни, които са вредни

Пороците на хранителната индустрия – зърната се отглеждат с пестициди, месата се тъпчат с хормони, а сладкишите за трениращи са обикновени вафли виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта