Регистрация

Който не яде домашно готвено, умира по-млад

04 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1340
Който не яде домашно готвено, умира по-млад

Бързите храни, консервите, полуфабрикатите и силно преработените продукти намаляват продължителността на живот. Колкото повече домашна храна хапва човек, толкова по-добре запазва здравето и дълголетието си.

 

Забързаното ежедневие и натовареният график на работа, семейни задължения, тренировки, срещи, себеразвиване, трупане на професионална квалификация и грижа за близките често изискват от хората да хапват купена храна на крак. Лесно решение предлагат топлите витрини на супермаркетите, консервираните храни или онези, създадени директно да се пъхнат в печката и след малко време да се превърнат в готова вечеря, която да се консумира у дома. Будките с фаст фууд и стрийт фуд също предлагат алтернатива на неопитните, мързеливите и заетите домакини. Така не се губи време за готвене у дома, но учени установиха, че се губят ценни минути живот, защото хората, които по-често си купуват полуфабрикати и готова храна, умират по-млади. И тук идва въпросът – заслужава ли си да пестим време днес, за да разполагаме с по-малко време за бъдещето.

Проучване за продължителността на живот спрямо храненето с домашно сготвени ястия. Първата взаимовръзка между вида храна и продължителността на живот става факт след реализирания проект Моли-Сани от италиански учени. Те наблюдават качеството и времето на живот на 20 000 души доброволци, като следят и начина на хранене. В годините от 1995 до 2010 експертите отчитат, че залагащите на готвена вкъщи храна живеят средно с 2,3 години повече. Паралелно в САЩ се извършва наблюдение на начина на хранене на 50 000 души. То доказва, че онези, които консумират фаст фууд, консерви, полуфабрикати и всякакви ултрапреработени храни живеят по-кратко с малко над 3 години от любителите на домашната кухня. Освен това хапващите навън са с 18,4% по-склонни да развият рак и злокачествени тумори. Но пък са с 16,7% по-дебели от готвещите си вкъщи.

Фаст фууд съкращава живота. Заменянето на домашната мусака с пица, баничка или сандвич от магазина е най-малко вредно, но все пак намалява продължителността на живот с до 11 месеца. Причината за това е липсата на фибри в тези продукти, голямото количество мазнини и малката доза качествен протеин. Те водят до повишаване на теглото, затлъстяване, а оттам и проблеми със сърцето, хормоналния баланс, нервната система и кръвната захар.

Пърженето и печенето в домашни условия е по-полезно. Разбира се, доколкото може да се нарече полезно готвенето на храни в сгорещена растителна мазнина и консумацията на печени на висок градус меса и зеленчуци. Колкото повече се покачват градусите в мръвката, толкова повече канцерогенни химични съединения се образуват. Домашните печки и фурни обаче не могат да вдигнат градусите до степента на промишлените и ресторантските, затова сготвената вкъщи пържола е по-полезна. Във фритюрниците за пържене на обществени места често се използва нискокачествена мазнина и то многократно. У дома дори и да се пържи в едно и също олио, едва ли се прави повече от 3-4 пъти. А със съвсем малка инвестиция във високоолеинови масла за готвене храната става още по-полезна и вкусна от купената.

Хигиената на домашната храна е по-висока. Тук не става въпрос само за яйца и пилешко месо, които изискват внимателно отношение, но дори и за зеленчуци. В много ресторанти и заведения за бързо хранене те не се измиват добре. По тях има полепнали препарати от производството, които буквално могат да отровят тялото. Същото важи дори и за прясно изцедените плодови  и зеленчукови сокове – продуктите за тях влизат с обелки и кори директно в промишлената изстисквачка, за да се превърнат в уж полезна напитка. А всичко това разрушава клетката и пречи на нормалната функция на организма.

Ако искате да живеете по-дълго прекрасен и вкусен живот - вижте нашите стотици предложения за ррецепти за бабините манджи!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Готвенето на огън - еквивалент на тютюнопушенето

Печенето на храна на барбекю или скара уврежда белите дробове също както цигарите.   виж още »

Основни задължения на мъжете в кухнята

Какво най-често се налага на обвързаните мъже да правят в кухнята. виж още »

Не пазарувайте храна с любимия човек

Супермаркетът е мястото, където партньорите спорят най-често. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта