Регистрация

4 продукта, които изискват предварително накисване

22 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 2157
4 продукта, които изискват предварително накисване

Кои храни трябва да се накисват във вода, за да станат още по-полезни и лесно смилаеми?

 

Готвенето на храна по щадящ стомаха начин и с цел запазване и добро усвояване на полезните вещества от продуктите е техника, изискваща задълбочени познания. Пърженето и печенето на високи градуси убиват почти всичко ценно. Но се оказва, че предварителното накисване може да увеличи здравословните качества. Ето кои продукти си заслужава да се накисват преди готвене или директна консумация, за да сте сигурни, че ще извлечете максимума за здравето си от хапването им.

1. Варива и зърнени храни. В тази категория влизат зрелият боб, нахутът, оризът, пшеницата, овесените ядки, лещата, елдата, грахта, лимецът. Те са от групата на дълго киснещите - необходими са им минимум 8 часа. И докато някои хора се заблуждават, че кисненето е единствено с цел по-бързо разваряване, то хранителните експерти обясняват, че престоят във вода превръща протеините от продукта в аминокиселини. Факт е, че тялото прави това, защото белтъците се усвояват и му дават енергия под формата на аминокиселина. Но когато този процес се случва в стомаха, червата и кръвта, част от протеина се губи. Дори учителят Петър Дънов е настоявал хората да ядат не варено, а киснато и покълнало сурово жито и лимец. За тази диета зърната е трябвало да престоят във вода между 2 и 5 дни.

2. Сурови ядки. При тях покълването се постига за период между 6 и 8 часа, а след това започват процеси на ферментация, затова не бива да престояват по-дълго във вода. Покълването и лекото разпукване на суровите бадеми, лешници, орехи, кашу, бразилски орех, макадамия и др. помагат на организма да извлече лесно аминокиселините и полезните мазнини от продукта. По-пълноценно е усвояването на витамините А и Е, с които изобилстват този тип храни. Има и още една причина да ги оставите за няколко часа в хладка вода – дразненето, което предизвикват в стомаха, особено при малки деца и възрастни хора, изчезва след киснене. Това е и единственият начин, по който хората с алергии имат шанс да не проявят симптомите си на алергичност. Трябва да се знае обаче, че няма смисъл да се киснат печени или бланширани ядки във вода, защото животът в тях вече е безвъзвратно погубен.

3. Семена чиа и други дребни семенца. За чиата е особено важно да престои между 8 и 12 часа във вода преди консумация. За съжаление това киснене я прави доста по-неприятна на вкус и с визия на жабешки хайвер. Но пък е единственият начин да подарите на организма си пълен букет от всичките 9 незаменими аминокиселини и още куп полезни и често дефицитни в тялото мастни киселини. Ако все пак лъжичка киснати семена на ден ви понася и можете да я скриете в салатата, чашата смути или овесената каша за закуска, киснете за същото време и семената мак, сусам, лен, коноп.

4. Сушените плодове се киснат за нов живот. Доказано е, че част от витамините на сушените плодове изчезват безвъзвратно при процеса на съхнене, а захарите се концентрират. Но ако ги накиснете дори и за 30 минути, част от фруктозата ще се отдели във водата, а някои от останалите витамини ще се рехидратират. Ако те влязат в стомаха в дехидратиран вариант, има голям шанс да бъдат погубени от стомашните сокове. С наличието на вода обаче около тях се образува защитна бариера и така полезните вещества продължават пътя си по храносмилателната система до клетките на тялото.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вода от чиа за закуска, отслабване и ситост

Напитка от набъбнала чиа дава енергия, засища и убива глада за сладкиши щом се приеме сутрин вместо закуска.   виж още »

Стафидена вода – нов хит за отслабване и детоксикация

Отварата от сушени плодове помага да се прочистим от всякакви шлаки в организма и да измием излишните килограми и мазнини от тялото.   виж още »

Семена от чиа – новата модерна суперхрана

Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта