Регистрация

Вкусна профилактика със семена от нар

20 Feb 2017   /   nina123   /   Видяна: 3454
Вкусна профилактика със семена от нар

Нар помага за регулиране на кръвното, топи мазнините и пази от простуда и грип.

Зимата е сезон, който ни ограничава откъм пресни плодове и зеленчуци, традиционни за българските земи. Когато почвата се гушне на топло под снежната покривка или се скове от вледеняващия допир на сухия студ, ни остават само ябълките и крушите – къснозрейки, някоя и друга дюля, запас от тикви. Но с идването на Малък Сечко и тези провизии свършват. А диетолози, нутриционисти и всякакви експерти продължават усмихнато от екрана да призовават да хапваме ежедневно плодове. Особено в месеците на грип.

Така българинът се принуждава да се задоволи с цитруси, които някак си са в сезон, за разлика от съседстващите с тях в магазините ябълки, грозде, ягоди, които изглеждат неестествено, така какато е нестандартно те да са пресни и сочни в средата на зимата. И докато мнозинството купувачи, решило да спази препоръките за поне едно плодово хранене на ден, се нахвърля на портокали и мандарини, то една малка част се насочва и към другите вносни плодове, които също имат свои достоинства, но или са по-малко вкусни, или са доста по-скъпи или просто не се славят с такава популярност, на каквато се радват оранжевите стипчиви топчици.

Ние от kulinarno.bg  ще се опитаме да ви убедим, че има смисъл да огледате пластмасовите касетки с плодове и да протегнете ръка и към други дарове на природата. Защо не опитате с нар? Той е много полезен, намира се на сравнително прилична цена и има приятен вкус и аромат. Освен това има още десетки поводи, заради които си заслужава да си го хапнете, като главните от тях ще ви опишем.

Нарът има силно имуностимулиращо действие и е мощен природен „антибиотик“, за какъвто по навик обявяваме само чесъна. Доказано е, че ако си хапвате три-четири пъти в седмицата по 2/3 зрънца от червения плод, ще повишите устойчивостта на организма си към простудни заболявания с около 50% и с 30% към вирусни инфекции. Освен това ще се почувствате много по-витални и енергични, което е голям плюс в месеца на пролетната умора.

Нарът съдържа много витамини, които се грижат за вашето здраве и красота... а и не само. Винаги нужният витамин С можете да си набавите дори и само с хапване на нарове. Под червената кора ще намерите още витамини от В-групата, витамин К и РР. Чрез тях ще се противопоставите освен на атаките на студеното време върху здравето и на кожните раздразнения, причинени от неприятните метеорологични условия. Косата ще засияе, ноктие ще се заздравят, а енергията ще струи от вас.

Богатството на фибри и флавоноиди в наровете допринася и за една пълноценна диета. Докато си хапвате хрупкавите зрънца на плода вие ще горите мазнини, ще изхвърляте токсини и ще сваляте обиклоки. А какво по-приятно от това да се яде за отслабване? За да си доставите пълната гама от вкусни разкрасителни елементи, можете да комбинирате нара с листни зеленчуци и авокадо. Подобна салата няма да ви остави гладни, нито недоволни от резултатите, които ще видите в огледалото или ще отчетете на кантара.

Нарът помага в борбата с високото кръвно и холестерола. Ето още една причина да го включите в менюто си, особено месец след приключването на тирадата от празнични гуляи с тежки и мазни храни. Танините и гликозидът в плода разширяват кръвоностните съдове като освен перфектна работа на сърцето ще ви дадат усещане и за топли крайници, помагайки на кръвта да сгрява пълноценно цялото ви тяло. Тук е важно да се каже ХОРА С НИСКО КРЪВНО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДАТ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА НАРА НА СЕДМИЦА И НЕ БИВА ДА ПИЯТ СОК ОТ НАР.

С маска от нар можете да стегнете кожата на лицето и шията. Помнете обаче, че домашният мехлем може да оцвети неизпираемо дрехите ви, затова добре се пазете от покапване. За да се зарадвате на изчистващия и стягащ ефект на действие накълцайте шепа зърна от нар, смесете ги с гарантирано истински пчелен мед така, че да се получи каша и с нея намажете проблемните места, които предварително сте почистили. Стойте с маската 15 минути и отмийте с хладка вода. После нанесете традиционния си дневен крем. Ще отчетете резултат още след първата процедура. А за максимален ефект повтаряйте интервенцията на всеки трети ден.

Ще завършим с една хитра идея как да обелите и почистите семената на нара, без да изцапате стаята и себе си. Просто напълнете пластмасова или стъклена купа с широк отвор с хладка вода и разделете плода на две половини. Потопете едната и започнете под вода да отчопляте семенцата. Ще се изненадате колко лесно се чистят те, без да пръскат. А бялата ципа ще изплува на повърхността. Когато сте готови, вземете една цедка и оберете с нея изплувалите ципи. След като ги отстраните, през същата цедка прецедете водата. Така ще имате почистени сочни и неспукани зрънца от нар, които сте изчоплили за по-малко от минута.

А сега ви оставяме на спокойствие, за да си ги хапнете и да подарите на тялото си едно вкусно здраве и сладка плодова виталност.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се случва с тялото, ако хапваме по 1 нар на ден?

Нарът се грижи за косата и кожата, поддържа кръвното налягане в идеалния баланс, успокоява нервите и пази от рак.   виж още »

Каша от моркови чисти белия дроб

Домашно сладко от моркови прочиства дихателните пътища от фините прахови частици и упоритите замърсявания.   виж още »

Райска ябълка – засищащ извор на енергия и здраве

Плодът на боговете пази от болести, лекува кашлица и тонизира. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта