Регистрация

Какво се случва с тялото, ако хапваме по 1 нар на ден?

05 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 2541
Какво се случва с тялото, ако хапваме по 1 нар на ден?

Нарът се грижи за косата и кожата, поддържа кръвното налягане в идеалния баланс, успокоява нервите и пази от рак.

 

Вкусен, атрактивен, а от десетилетие и лесно достъпен на българския пазар – това е нарът. Любителите на червената граната го харесват като добавка към салати и меса, изцеден на сок или като основа на плодова закуска. А той се отблагодарява на хорската любов с множеството позитиви, които носи на тялото. Какво ще се случи с тялото, ако хапваме по един нар на ден или изпиваме сока на плода – обясняват от канала Bright Side. Ето 8 позитива от ежедневната консумация на нар, за които може и да не подозирате, но вече са научно установени.

 

1. Нарът лекува болки в ставите. Плодът съдържа важни антиоксиданти от групата на флавоноидите. След изследвания в Университета на Каролина е доказано, че флавоноидите (наричани преди 1980-а година витамин Р) атакуват възпалителните процеси в междуставните пространства, които са честа причина за болки в коленете, лактите, глезените и гръбначните прешлени. Затова си заслужава да опитате полезното наролечние, преди да хукнете към аптеката за мазила.

 

2. С нар косата расте по-бързо. Това е важно за дамите, които държат на буйната грива. 75% от мазнините в нара се съдържат в т.нар. punicic acid. Това е мастноразтворима киселина, която подобрява циркулацията на кислород във фуликула на косъма. Така до косата достигат важни вещества, които я подхранват. Ако не желаете да се наслаждавате на вкуса на нара ежедневно, можете да си вземете изолираната от него киселина и да мажете с нея скалпа и връхчетата на косата си.

 

3. Стабилизира кръвното налягане. Независимо дали сте с ниско или високо кръвно, нарът е способен да го регулира според нуждите на тялото ви. Независимо проведени изследвания в САЩ и Иран доказват, че само със 150 мл. сок от нар на ден може и да спестите нуждата от доста медикаменти. Първият ефект се отчита след 14 дни прием на сок от нар на гладно или хапване на плода. Така че не е нужно да се чака появата на симптоми – можете да се възползвате от качествата на плода профилактично. Особено ако сте с родова обремененост.

 

4. Нарът понижава нивата на стрес. Червената „граната“ (както се превежда името му на редица езици) понижава нивата на хормона кортизол, отговорен за нервността, заявяват от Британския кралски научен център. Освен това нормализира работата на сърцето и дори в стресови ситуации тялото е готово да отговори по-адекватно и с по-малко емоции.

 

5. Нарът предпазва от рак. Първоначално е било установено, че ежедневната консумация на нар бори образуването на ракови клетки в простатата. Днес флавоноидите в нара се изследват като основа за създаване на множество лекарства за потискане на злокачествени образувания в начален стадии, както и за медикаменти за превенция от коварната болест. Доказано е, че потиска клетъчният апоптозис – слабото звено на клетката, от което могат да започнат злокачествените деления.

 

6. Нарът заздравява зъбите и поддържа устната хигиена. В сочните сокове на семчестия плод се съдържат естествени антибактериални съединения, които хигиенизират и дизенфекцират. Освен това създават естествен защитен филтър върху зъбите, които предотвратява образуването на плака и зъбен камък. Усмивката става по-сияйна.

 

7. Нар преди тренировка повишава резултатите от усилията. Половин час преди да влезете в залата, хапнете един нар, съветват американски изследователи, открили помощта на плода в извайването на желаната фигура. На първо време витамините и антиоксидантите ще преборят умората, за да се почувства трениращият по-мотивиран. А след това ще спомогнат за горенето на мазнини и изчистването на мускулатурата.

 

8. Нар подобрява състоянието на кожата. Тук отново се включват дизенфекциращите и противовъзпалителни свойства на плода. Акнето е именно кожна инфекция, която може да бъде повлияна от редовната консумация на нар. Освен това засиленото кръвообращение подпомага по-лесното заздравяване на стари белези. Антиоксидантните изглаждат повърхностния дермален слой и подпомагат регенерацията на клетките. Всичко в комплет гарантира здрава и сияйна кожа, готова да посрещне предизвикателствата на градското замърсяване и неволите на климата. Можете дори да мажете прясно изцеден сок от нар върху кожата си, за да подобрите състоянието ѝ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се случва с тялото, ако закусваме варено яйце

Сила, красота, здраве и щастие за хората, свикнали да хапват по варено яйце на закуска.   виж още »

Какво ще се случи с тялото, ако ядем овесени ядки всеки ден

Здраво сърце и стомах, стройна фигура, красива кожа, много енергия и липса на глад с една купичка овесени ядки на закуска.   виж още »

Вкусна профилактика със семена от нар

Нар помага за регулиране на кръвното, топи мазнините и пази от простуда и грип. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта