Регистрация

Райска ябълка – засищащ извор на енергия и здраве

15 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 5498
Райска ябълка – засищащ извор на енергия и здраве

Плодът на боговете пази от болести, лекува кашлица и тонизира.

Райска ябълка – поредният модерен плод, който е познат на българския пазар по-малко от 100 години и все още не се е наложила като задължителен продукт в кошницата със зимни плодове на нашенеца. Свежа и вкусна, тя е позната от древността в родината си – Япония, както и в последствие започва да се отглежда в Китай. Растението е непретенциозно – издържа на суша, прекомерна влага и температурни промени между 40 и -20 градуса. Още древните източни империи са я наричали играчката на духовете, защото се е смятало, че след като бъде изядена, тя помага на енергията на предците да се свърже с живите им потомци.

По времето на Великите географски открития плодът пътува из цялата Земя, като възхищава екипажи на кораби с факта, че трудно се разваля и предпазва от скорбут; а колкото повече престоява в откъснато състояние, толкова по-вкусна става. В Гърция достига в началото на 17-и век, като климатът се оказва изключително благоприятен за развъждането на абаносовото дърво. Мнозина свързват името на плода с библейската притча за Адам и Ева, други говорят за ябълката на раздора от древногръцката митология, но е добре да се знае, че фактически по тези земи дървото не е виреело по времето, когато са създадени историите. Истината е, че гърците наричат райската ябълка  „божествен огън“ поради факта, че дарява тялото със сила и бодрост.

В края на 17-и век вече цяла Западна европа, пристанищни селища в Африка, Азия и Южна Америка познават плода и дори го развъждат. Освен вкусен, той е и полезен поради множеството витамини и минерали, които се съдържат в него. Наред с пектиновите вещества, подобряващи метаболитните процеси в организма, райската ябълка е богата на магнезий, калций, калий, желязо и минерални соли. Тя е носител на витамини от групата В, С (именно с него се лекува скорбут и се предпазва от болестта, която представлява недостиг на аскорбинова киселина), Е, Р и К.

Консумацията на райска ябълка се препоръчва за обща сила и тонус. За разлика от множество други плодове, тя не е диетична храна поради високото си съдържание на захари. Те все пак са в естествен вариант, а не заводски добити, затова са полезен начин за набавяне на енергия, нужна на подрастващи или хора с активна и силова дейност. В 100 г от плода се съдържат приблизително 130 Ккал, от които 34 грама въглехидрати. Погълнати на закуска, те спомагат за лесното справяне със задълженията през деня.

Райската ябълка е позната в източната медицина и като сладко лекарство при анемия, проблеми с щитовидната жлеза и нарушения в храносмилателната система. Соковете й са се използвали като естествен сироп против кашлица и мощен имуностимулатор. Същевременно преглъщането им облекчава неспокойното гърло и дразненията в него. Давана е под формата на пюре на бебета, които са се раждали с ниско тегло или са отказвали да се хранят.

Ако сте решили да си купите райска ябълка, за да опитате вкуса на плода, знайте, че тя се яде омекнала. В хранителната верига най-често се продават твърди, затова я оставете вкъщи извън хладилник за около седмица. Перфектна е за консумация щом я натиснете с пръст и той хлътне навътре, а отвън плодът наподобява на развален домат и мек и кашкав на пипане. За да имате шанса да й се насладите изцяло, проявете нужното търпение. След това не забравяйте, че се яде само сърцевината, която лесно можете да отлепите от кората като разрежете плода на две части и я издълбаете с чаена лъжичка.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусна профилактика със семена от нар

Нар помага за регулиране на кръвното, топи мазнините и пази от простуда и грип. виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

Помело – здраве и тънка талия в един плод

Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта