Регистрация

Този празник: Домашни бонбони за любимия човек

12 Feb 2018   /   nina123   /   Видяна: 2405
Този празник: Домашни бонбони за любимия човек

Лесни рецепти за романтични домашни бонбони, които веки може да направи.

Домашният бонбон е романтична сладка хапка, с която можете да поглезите любимите хора, да се насладите на любимото вино в компанията на изискано десертно мезе и да създадете романтична атмосфера на трапезата. В навечерието на Свети Валентин и Трифон Зарезан по нов стил, си заслужава да отделите 30-тина минути, за да направите тези уникални сладкиши по начин, по който най-много биха ви се харесали. Разбира се, не е нужно да чакате специален повод, за да сътворите бонбони за още по-специалния човек.

 

Принципите на правене на бонбони са прости, а останалото е вашето желание какви вкусове да има домашния сладкиш. Така можете да изберете вида шоколад, да има плънка от сушени плодове или ядки, ароматните подправки, топинга, вегански или на млечно-маслена основа, оформени на ръка или изляти във формички за бонбони.

 

От какво се правят бонбони? Най-общо казано трябва да създадете маслена текстура. Ако искате да са вегански – използвайте кокосово масло. Ако ли не – качествено краве масло върши идеална работа. Ако бонбоните са шоколадови, отношението шоколад към масло трябва да е 2:1 в грамове. Двата продукта се разтапят заедно на водна баня. Най-лесните бонбони са бисквитените. Смесвате една доза бисквити, две дози разтопено масло и подправки по желание – какао на прах, ванилия, канела, кокосови стърготини. Врътвате в блендера и после оформяте. Ако стане прекалено течно, можете да добавите още малко бисквити. Можете да ръснете и пудра захар за допълнителна сладост или пък да сипете разтопен шоколад. Друг вариант е да замените бисквитите със сушени плодове и да намалите маслото с 2/3 – резултатът е доста екзотичен.

Вижте много лесни бонбони от бисквити и шоколад - и дете може да ги направи

Гледайте бързо видео за елементарни домашни трюфели с шоколад и сметана

Ето и бързо видео за постни бонбони с чиа и плодове

 

Как се оформят домашни бонбони? Обикновено правилото е да се оформят на ръка. Разтопената маслена смес се изсипва в тава и се прибира в хладилник, за да стегне. След това се гребва с ръка и се въртят кръгчета между дланите. Можете обаче да си купите силиконови формички за бонбони. Някои ентусиасти дори използват страите пластмасови ледарки. Тогава още топлата смес се пълни във формичките. Така можете да си направите двуцветен бонбон с бял и черен шоколад например. Пълните формичката с маслена смес в тъмно, изчаквате да стегне и наливате маслена смес в светло – доста е ефектно. Трети вариант за формяне на бонбони, но само в определени случаи, е с формички за курабийки. Продават се и в по-малък вариант, подходящи за мазните бонбонени теста.

Вижте как kulinarno.bg си направи домашни бонбони с два вида шоколад и сушени боровинки

 

Как се украсяват домашни бонбони? Това правило важи за ръчно оформените бонбони. След като сте направили идеалното топче, го овалвате в топинг. Ако правите трюфели – най-често топингът е какао на прах, кокосови стърготини или счукани ядки. Можете още да използвате шарени пръчици за декорация на сладкиши. Ако бонбоните са бели – опитайте с шоколадови пръчици, за да контрастират елегантно цветовете. Най-честите ядки, в които се овалват домашни бонбони са счукани лешници или шамфъстък. Това не пречи да опитате и с други. Ако искате да тунквате бонбона, разтопете заедно на водна баня еднакви количества шоколад и масло. След това потапяйте или заливайте. Този начин обаче е доста сложен и често се получават грешки. Пък и бая цапа.

Ето как да си направите кокоски с кондензирано мляко

 

Какво може да има в бонбона? Най-често изненадата в сърцевината е цял лешник или бадем. Добре е да си намерите белена ядка в бланширан вариант. Ако все пак няма бланширани, купете си белени сурови ядки и леко ги запечете (не трябва да потъмняват) на умерена фурна. Когато се охладят, увивайте с ръце стегнатата маслена смес или ги пъхнете с пръст в сместа за бонбони, изсипана във формичките. Можете да опитате освен ядки със сушени плодове, цели парчета шоколад или шарени бонбонки стил М&M.

 

Какво още може да се импровизира с домашните бонбони? Добавките от бита сметана и наситнени сушени плодчета към маслената смес са само две от множеството идеи. Помнете, че повечето луксозни бонбони ухаят на ароматен алкохол. В хранителната верига се продават есенция ром или коняк. Ако не намерите, използвайте някоя любима бутилка от долапа. По правило на 100 г шоколад се добавя 15 мл ароматен алкохол или половин есенция. Вариант е да обогатите бонбона с портокалови или лимонови корички. Ако не сте си намерили в пакет на сладкарския щанд, то си купете БИОплод, за да сте сигурни, че кората му е годна за консумация. Останалите се третират с препарати и не са подходящи за готвене и хапване. И на последно място – ако решите бонбоните ви да изглеждат наистина странно – използвайте сладкарска боя.

Ето и едно типично българско изкуство - бабините домашни бонбони от мед за радост на децата

 

Екипът на kulinarno.bg ви желае вкусно изкарване на идните празници!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти на сладки и солени бонбони от извара

Протеинови домашни бонбони от извара в сладки и солени варианти за мезе, десерт или закуска.   виж още »

Какво най-често сме склонни да забравим на романтична вечеря

Гарантирайте си охладени напитки, сложете цветя на трапезата и не забравяйте солницата и допълнителните салфетки.   виж още »

Свети Валентин с любов и вкус на мед

Модерният свят чества деня на влюбените и обичта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта