Регистрация

Постни пълнени сухи чушки с боб

Постни пълнени сухи чушки с боб
Трудно   |   Порции 5-8   |   Видяна: 6454

Чушки със запръжка от боб, лук и картофи за пости или Бъдни вечер.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 25 червени сухи чушки
  • половин пакет зрял боб
  • 2 средни картофа
  • 1 голяма или две малки глави лук
  • 6-8 с.л. брашно
  • 1 с.л. червен пипер
  • 100-150 мл олио
  • джоджен
  • мащерка
  • много чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • лют пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба в студена вода за една нощ, а после го сварете, като не забравяте да смените първата вода. Отцедете го когато е готов, но не изхвърляйте бульона от него – ще ви е нужен за запръжката.

2. Накиснете сухите чушки в тенджера с вряла вода и ги похлупете за 2-3 часа докато се отпуснат.

3. През това време се подгответе с плънката. За начало рендосайте картофа и нарежете на ситно лука.

4. Запържете брашното в предварително нагорещеното олио в дълбок тиган и щом леко започне да покафенява, добавете червения пипер и лют пипер по желание. Сипете малко от бобения бульон, за да можете да разбиете брашното в сравнително течна среда. Бъркайте, докато се превърне в хомогенна рядка кашообразна смес.

5. Добавете сварения боб, рендосанияте картофи и лука и оставете да къкри на по-слаб огън, докато се сгъсти сместа. Разбърквайте от време на време, за да не загори.

6. Когато прецените, че е готово, махнете от огъня, добавете подправките на вкус (ако се сещате за още нещо – слагайте смело) и разбъркайте хубаво. Изчакайте да поизстине.

7. Извадете чушките от водата и ги отцедете, без да ги стискате или белите. Ако имат семки и дръжки, внимателно ги отстранете, без да късате зеленчука. Доста е трудоемко.

8. С помощта на малка лъжичка пълнете чушките с бобената запръжка. Пригответе си чинийка с брашно, в която да топвате отвора за запечатване. След това ги редете в намазнена тава, така че да се застъпват една за друга и да имат „високо вдигнати главички“. На финала сипете малко вода на дъното. Не повече от половин пръст.

9. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.

Добър апетит! 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1.30 ч.
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта