Регистрация

Празнична вечеря със семейството на Св. Мина

10 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 13425
Празнична вечеря със семейството на Св. Мина

Св. Мина е покровител на семейното здраве и ценности, пази честта на жените, помага за намиране на загубени материални и духовни ценности.

 

На 11 ноември християните по света почитат паметта на Свети Мина Котуански. Той е реална историческа личност, живяла през III век в Рим, по време на управлението на император Диоклециан. Още като младеж Мина приема християнската вяра и се отдава на отшелничество и молитви, след като загърбва работата си в имперската армия. Появява се на езически празник с опит да вразуми хората, отдали се на групови плътски тържества и гнусни жертвоприношения. Ала е заловен, измъчван, обесен, обезглавен и запален. Християните събират мощите му и до днес те се пазят в храмове, а Мина е провъзгласен за светец.

 

Ценности, изповядвани от Св. Мина. Мъченикът е закрилник на семейството като най-висша ценност в човешките взаимоотношения. Той пази и честта на жените – девици, вдовици, неомъжени, давайки мъдрост, сила и хармония. Християните вярват в чудодейната му сила да лекува, затова пред неговите икони се редят нелечимо болни. Светецът помага при взимането на трудни решения, справянето с дилеми, откриването на мисловен и духовен покой. Покровител е на бездомници, сираци и низвергнати. На новозадомените вещае щастлив брак и живот по вода. Затова и на неговия ден семействата празнуват заедно.

 

Какво се слага на трапезата в чест на Св. Мина? Най-важното на този ден е семейството да бъде заедно, да седнат членовете му на обща трапеза. Празникът се пада в средата на т.нар. Вълчи дни (от Архангеловден до Коледни Заговезни), когато се яде месо и се заговява стабилно преди идните пости. Затова на трапезата се сервират любими на семейството храни, меси се обреден хляб, за децата се правят сладкиши. Пие се вино, пали се свещ и се изказва молитва за здраве, хармония и разбирателство у дома. Споменават се и хора от семейството, които вече не са между живите. Прието е, че и тяхната любима гозба може да се сервира на празничната трапеза, както и да се отправи молитва към тях да закрилят живите си близки.

 

Кой празнува на Св. Мина? Имен ден на 11 ноември празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка. Професионален празник имат народните лечители, знахарите, войниците и пътешествениците. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелания да бъдат закриляни от светеца, да се радват на победи и успехи в живота си, на сплотено семейство и крепко здраве.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

В деня на Християнското семейство се прави постна семейна празнична вечеря

На Въведение Богородично семейството се събира заедно на постна трапеза, за да благодари на себе си и Дева Мария, че го закрила и придържа всички в не виж още »

Димитър посреща с петел, Димитрина – с кокошка

На Димитровден се готви агнешка курбан чорба за здраве на семейството, а именниците посрещат с пилешка супа. Какъвто е първият гост за празника, такав виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта