Регистрация

Руски експерт: За сгряване пий подсладени напитки и забрави алкохола

27 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1745
Руски експерт: За сгряване пий подсладени напитки и забрави алкохола

Министерски диетолог съветва да се добавя умерено количество захар към топлите негазирани безалкохолни, за да сгрее истински тялото в мразовитото време.

 

Идва студът, а несвикналото на ниските температури тяло все повече започва да трепери, когато се срещне с хапещия ветрец и неприветливия мраз. На усещането за студ, което бавно ще премине към аклиматизация в следващите месеци, е добре да се отговори с подобаваща топла напитка, разумно подсладена със захар. Защо – обяснява руският диетолог в Министерството на здравеопазването – Виктор Тутелян, цитиран от БГНЕС.

 

Сгряващите напитки задължително трябва да се консумират топли. Това далеч не означава да горим езиците си с чайове и бульони. Температура между 45 и 55 градуса е оптимална. Моментното сгряване на тялото вътрешно насочва енергията, за да стопли и цялата кожа. Така усещането за студ навън е по-малко.

 

Сгряващите напитки трябва да са подсладени. Дали заради естественото си съдържание на захари или с малко добавена такава, те трябва да дават бърза енергия на тялото, за да реагира, запазвайки топлината си. А най-скоростната енергия идва от въглехидратите. Границата между уцелването на здравословното количество захар и прекаленото е тънка. На чаша чай е нормално да се сложи между ½ и 1 ч.л. захар. Още по-хубаво е, ако си намерите кафява, тръстикова или нерафинирана, а не използвате традиционните бели готварски захари, които са с минимално количество позитиви. Освен това не пийте повече от три подсладени напитки за ден – на организма му идва твърде много.

 

Заложете на естествени подсладители и овкусители. Тялото най-добре работи с природни продукти. Затова можете да подгреете плодовия си фреш или да го добавите към топла вода или запарка от билки. Вярно е, че част от витамините в него ще се погубят от температурата, но пък ще имате търсената захар в оптимални количества и от полезен източник. Друго решение е добавката на мед.

 

Алкохолът не сгрява. Газираните напитки също. Лечението с кока-кола е повече за стомах, отколкото за простуда. Истината е, че малките балончета пречат на храносмилането и усвояването на енергията. Колкото до алкохола – той носи лъжливо усещане за топлина и е опасен спътник в зимния студ. Неговите най-подходящи сезони са есента и пролетта, когато е нито твърде топло, нито прекалено студено.

 

Кога се взима напитка за сгряване? Най-подходящо е да се подкрепите с нея преди излизане от дома. Така ще намалите усещането за студ навън и ще накарате тялото да отговори със силна армия от въглехидрати на бръснещия мраз. След прибиране от разходка на ниските градуси се препоръчва сгряване на крайниците с потапяне във вода, а не на стомаха с питие. Друго подходящо време да се стоплите е преди лягане. Една топла чаша за лека нощ ще помогне за по-добър сън.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боренето на махмурлука с бира може да е смъртоносно

За алкохолни отравяния с фатален край при пиене на бира след запой алармират от Руското Здравно министерство.   виж още »

Български методи за борене на настинката с храна

Млякото и туршийте пречат на борбата с настинката и хремата, а верен помощник за оздравяване са топлите напитки и храни. виж още »

Диета за посрещане на студовете

В зимните месеци не се отдавайте на строги диети, защото рискувате здравето си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта