Регистрация

Българите се хранят смъртоносно заради бедността

29 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1609
Българите се хранят смъртоносно заради бедността

Д-р Райна Стоянова разказва как хранителните навици на българина се превръщат в главен виновник за осакатяващи и смъртоносни болести.

 

Черна статистика поставя България на едно от челните места в Европа по смъртност, причинена от неправилно хранене. Множество инфаркти, инсулти и случаи на диабет, завършили с тежка инвалидизация или смърт се отчитат в страната през последната петилетка, а като основен виновник за тях, се посочват хранителните навици.

 

Българинът се храни зле, защото е беден, обяснява пред БГНЕС Д-р Райна Стоянова от Клиниката по ендокринология, метаболитни нарушения и диететика в УМБАЛ „Царица Йоана“. В основата на доброто здраве заляга полезната храна, смята експертът. Но избирането на по-полезни продукти пред по-евтините алтернативи, е скъпо струващо удоволствие за бедното население на България, където се отчитат и най-много случаи на смърт, причинена пряко или косвено от неправилно хранене.

 

БИОхраните и продуктите, съдържащи полезни мазнини, са за предпочитане, заявява Д-р Стоянова, като препоръчва човек да отглежда сам плодовете и зеленчуците, които слага на трапезата си или да си купува дарове на природата от екологично чисти стопанства. Това би удължило живота и би предпазило от редица заболявания. Ала тези храни са непосилни за джоба на стотици хиляди българи. Особено за редовна консумация.

 

Българинът не намира време да се храни редовно. Стресът на работното място е също една от причините за високата степен на инфаркт. Липсата на време не позволява на хората да се хранят бавно, да се насладят на хапката и да я предъвчат достатъчно пъти. Хапването на крак пречи на правилното усвояване на полезните вещества. Така ястието не се отразява пълноценно на тялото.

 

Човек трябва да е уверен във финансово състояние и в личен план, за да може да обърне внимание на начина си на хранене. Нивото на щастие в България е доста ниско, затова не може да се очаква хранителната култура да бъде висока, обяснява Д-р Стоянова. А оттук се получава затворен кръг – хората боледуват повече и тежат на социалната система. Така тя от своя страна е длъжна да отделя повече ресурс за болните, отколкото за запазване на здравето на здравите българи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Българинът набляга на яйца и кисело мляко

Увеличава се консумацията на плодове, кисело мляко и яйца за сметка на тестените изделия.   виж още »

Българска лаборатория посочва негодните за консумация храни

Нова система проверява продуктите на българския пазар преди да достигнат до потребителя. виж още »

Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта