Българска лаборатория посочва негодните за консумация храни
Нова система проверява продуктите на българския пазар преди да достигнат до потребителя.
През годините на родния пазар са се появявали редица негодни за консумация храни, които скандално са доказвали на потребителя, че ако не пазарува адекватно, застрашава здравето на себе си и семейството. Светли примери за това са 20-годишното телешко от Ирландия, нишестените кисели млека, в които бе открито съдържание на глутен, натровеното патешко, вкарало в болница консуматори на китайска храна в Сливен и много, много други.
За да спаси купувачите от вечния страх и недоверие към стоката министерството на Земеделието и храните обяви, че с началото на новата година ще стартира и реализирането на проект по изграждане на нова референтна лаборатория, която да следи качеството на всички рискови стоки, внесени на българския пазар, пради те да достигнат до потребителя. Тази група от продукти включва животинските суровини, както и плодове, зеленчуци, брашна, подправки.
Защитници на здравословното хранене вече ще имат информация дали растителните стоки не са генно модифицирани, дали месата са обработени със същите съставки и в същите норми, описани на опаковката, дали количествата на добавените соли и подобрители е коректно упомената на етикета, дали консервантите не са опасни за здравето и не водят до появата или засилването на алергии.
Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гочев обясни пред родни производители, че и техните стоки няма да подминат проверката, но чрез засиления контрол на вносната продукция ще се докаже на българина, че стоката произведена у нас е конкурентноспособна дори на европейските пазари, както и е един добър и по-евтин избор за хората в страната.
В рамките на пресконференцията бе припомнено, че наскоро българи изобретиха уред, който анализира съдържанието на даден хранителен продукт, без дори опаковката му да бъде нарушена (повече информация – вижте ТУК). От министерството смятат, че след патентоването на новата машина, проверките ще се осъществяват лесно и без проблеми, а доверието на купувачите в стоките, достигащи до тях, ще се възроди.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Д-р Райна Стоянова разказва как хранителните навици на българина се превръщат в главен виновник за осакатяващи и смъртоносни болести. виж още »
Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »
Учени от Садово селектираха нов вид фъстъци – бели, едри, нискокалорични, здравословни и даряващи потентност. виж още »
КОМЕНТИРАЙ