Регистрация

Българинът набляга на яйца и кисело мляко

19 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 1346
Българинът набляга на яйца и кисело мляко

Увеличава се консумацията на плодове, кисело мляко и яйца за сметка на тестените изделия.

 

В края на януари 2019-а година изследователи на общественото здраве обявиха лошите хранителни навици на българите за основна причина за развитие на тежки болести и заболявания с фатален край. (Повече по темата – четете ТУК). Червената светлина, че бедността води до консумация на нискокачествени и рискови продукти, се насочи както към крайния потребител, така и към управляващите. Защото бедните хора консумират разболяващи ги храни и след това тежат на здравната каса.

 

В контрапункт Националният статистически институт (НСИ) публикува изследване, според което хранителните навици на нашенеца се подобряват, като купуването на вредни храни се измества от по-полезни и не много по-различни като цена еквиваленти. Така например консумацията на хляб и тестени изделия спада, за сметка на киселото мляко и яйцата. Изследването сравнява данни от четвъртия триместър на 2018 г. със същия период на 2017 г.

 

Каква част от доходите се харчат за храна в България? Оказва се, че основният разход на домакинството е посветен именно на хранителните продукти. На втора позиция след него се нарежда плащането на сметки за бита. Бронзовото бъркане в джоба е за транспорт и комуникация, а на четвърто място е здравеопазването.

 

Какви храни купува българинът? Десетте най-консумирани продукти през 2018-а година са месо, млечни продукти, напитки, тестени изделия, яйца, сладкиши, плодове, зеленчуци, зърнени храни, морски дарове. В различните триместъри на годината приоритетно тези стоки разменят местата си по важност, но като цяло няма отпадане от челната десятка. Все пак тенденцията показва подобрение в храненето.

 

Народът загърбва тестата и сладкишите за сметка на киселото мляко и яйцата. Друг позитивен факт е завишаване на търсенето на екологично чисти и качествени продукти. Ако през последното тримесечие на 2017 г. човек е изял 6,6 кг. кисело мляко, то през 2018-а скача на 7,1. Броят на яйцата се увеличава от 34 на 35, на плодовете – от 11,9 на 12,4 кг. За сметка на това тестените изделия падат от 22,3 кг. на 21,5 кг.

 

Вредни продукти, за които българинът развързва кесията. Въпреки отчетеното подобрение в храненето, все още остават притеснителните данни за повишаване на количеството консумиран алкохол на глава от населението. Оказва се човек е склонен да похарчи повече и за цигари и безалкохолни напитки. Финансите, отделени като процент от доходите за сладкиши и захарни изделия остават непроменени.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Българите се хранят смъртоносно заради бедността

Д-р Райна Стоянова разказва как хранителните навици на българина се превръщат в главен виновник за осакатяващи и смъртоносни болести.   виж още »

Минимално поскъпване на стоките от първа необходимост

Масовите храни за българина ще поскъпнат най-малко.   виж още »

Българи разработиха здравословна бира с плодове

Богато на антиоксиданти и с плътен приятен плодов вкус, иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта