Регистрация

Българските деца затлъстяват от раждането

12 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3377
Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване.

С поредната негативна статистика ни удари Европа преди дни, а именно, че от всичките 50 страни, разположени на стария континент България се нарежда на шесто място по прогресивно детско затлъстяване. Според експертите, изготвили доклада, децата ни са си заслужили място в почетната десятка заради лошите хранителни навици в семейството. Майките често нямат време, за да сготвят на мъниците си здравословно ястие – по-лошо – в много случаи то е заменено от набързо купена пица или сандвич от кварталния пазар.

Като втора причина за затлъстяването на мъниците изследователите посочват материалното състояние на българина, който смята за далеч по-евтино да купи няколко банички за семейството си, отколкото да изхаби ток и продукти на много по-висока стойност, за да сготви нещо наистина качествено и полезно.

На трето място се нарежда родителската неграмотност относно храненето на децата. Много майки и бащи имат неправилната концепция, че най-важното в храната за отрочето им е тя да бъде богата на калории и по възможност в нея да има разнообразни продукти. Това е и причината, която ги тласка отново към вредните сандвичи, пици и полуфабрикати, в които има хляб, месо, пържени картофи, яйца, зеленчуци, сосве. Всички те обаче са преминали през вредна термична обработка (най-често пържене) и полезните вещества в тях са изтребени до край. Освен това подобни храни са тежки и натоварващи за недоразвитите детски стомаси, които агонизират под тежестта на задълженията си. А и голяма част от тези закуски, обяди или вечери от този сорт съдържат  много повече от нужния набор калории за правилните растеж и развитие на детето.

Експертът по детско хранене доц. Светослав Ханджиев обяснява, че проблемът със затлъстяването може да бъде и пренатален. Много жени по време на бременност се отпускат драстично с количествата и вида на храните, които консумират, а оттам привикват чрез кръвта си и плода да търси и свиква на вредни за него продукти като чипсове, Кока-кола, фаст фууд, пържения ястия. Майките трябва да имат предвид, че ако качат повече от 15 кг. по време на носене на бебето си, то има някаква грешка в начина им на хранене и трябва да се консултират със специалист.

С наближаването на старта на учебната година диетолози съветват родителите сериозно да се замислят с какво ще се хранят мъниците им през междучасията. Експертите съветват майки и бащи да отделят по малко време, за да направят домашна храна за децата си, а не да им дават пари на ръка, с които малчуганите да си купуват пържени пирожки и мекици, пълни със сол и лишени от витамини пици и сандвичи или да отварят пакети с така вредните чипсове и снаксове, които са най-честото меню на учениците.

 

 

Ето няколко рецепти за здравословна детска храна:

Здравословни алтернативи на любимите детски храни

Полезно и здравословно детско меню

Здравословно обедно меню за деца

Прословутата закуска за здраве на проф. Мермерски

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Половината човечество застрашено от наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем на развитите общества.   виж още »

Дебелеенето по-смъртоносно от тютюнопушенето

Хората с наднормено тегло са здравословно по-застрашена група от пушачите.   виж още »

Българите се хранят смъртоносно заради бедността

Д-р Райна Стоянова разказва как хранителните навици на българина се превръщат в главен виновник за осакатяващи и смъртоносни болести.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта