Регистрация

Боренето на махмурлука с бира може да е смъртоносно

08 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2030
Боренето на махмурлука с бира може да е смъртоносно

За алкохолни отравяния с фатален край при пиене на бира след запой алармират от Руското Здравно министерство.

 

Януари е студен месец с много празници. И тъй като не може да се честват на открито сред игри и движение, повечето от тях се празнуват на маса. А там определено има и голямо количество алкохол. Хората се събират на трапеза, пийват си, а тъй като е с повод, понякога прекаляват. На другата сутрин „бог Махмур“ закачливо тропа с пръчка по главата, а в устата е сухо и неприятно. И в този момент на някои славни пиячи им хрумва да наместят „чакрите“ си с една бира или сок с 50-тина мл от твърдия алкохол, който вчера ги е победил в надпиването.

 

Лекуването на махмурлук с алкохол може да бъде фатално, алармира Д-р Евгений Брюн от Руското Министерство на здравеопазването, цитиран от БГНЕС. Когато човек изпитва някои от признаците на махмурлука, то в кръвта му има все още неразграден алкохол. Натоварването от тази циркулация пада върху сърцето, черния дроб и мозъка, като са нужни ден-два до седмица трезвен живот, за да се прочисти тялото от отровната доза. Ако през това време бъде атакувано с още алкохол, някои от главните му функции може да преустанови дейност и това да доведе до летален край, предупреждава експертът, описвайки смъртни случаи след новогодишен запой, продължил с „биролечение“ в първия ден след това.

 

Защо хората посягат към бира при изтерзняване? Махмурлукът води до обезводняване на клетката и изтегляне на влагата от нея в междуклетъчното пространство. Освен това алкохолът има пристрастяващ ефект и след прекаляване с него често се появява нуждата от набавяне на нова доза. Затова мозъкът се сеща за бирата – богата на течност и възстановяваща водния баланс и съдържаща алкохол в малки дози. Така се появява апетитът за една халба пиво при възстановяване от запой. Но това е подвеждаща нужда, на която трябва да се устои, търсейки се заместители.

 

Посегнете към друга течност в големи количества, съветва Д-р Брюн. Това може да е подсолен месен бульон, билкова запарка с мед, прословутата с лечебните си свойства зелева чорба или айрян. В първите няколко часа можете да се наливате с избрания от вас продукт обилно, докато усетите как болката и дискомфорта изчезват, а енергията се завръща в тялото. Важно е в следващите дни да си дадете алкохолна почивка, за да елиминирате риска от попадане в групата на пристрастените. Още по-важно – така ще се опазите от възможна интоксикация в момент, когато организмът няма капацитет да разгради още алкохол.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Видове махмурлук от смесването на алкохол

Бирата действа като катализатор за абсорбирането на всичко изпито. Ето защо с една бира за капак след запой, се случват „чудеса“.   виж още »

Руски експерт: За сгряване пий подсладени напитки и забрави алкохола

Министерски диетолог съветва да се добавя умерено количество захар към топлите негазирани безалкохолни, за да сгрее истински тялото в мразовитото врем виж още »

На каква възраст как шофираме след употреба на алкохол

Червеното вино до 100 мл не променя уменията на младите шофьори, но прави пенсионерите абсолютно неспособни зад волана. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта