Регистрация

На каква възраст как шофираме след употреба на алкохол

13 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2206
На каква възраст как шофираме след употреба на алкохол

Червеното вино до 100 мл не променя уменията на младите шофьори, но прави пенсионерите абсолютно неспособни зад волана.

Всяка година в Европа и света вследствие употребата на алкохол загиват десетки хиляди жертви на войната на пътя. Проблемът с нетрезвите шофьори е сериозен и днес, въпреки стриктното законодателство в почти всички страни, определящо сериозни санкции за седналите зад волана след консумация на градусови напитки. Медиите са ни запознавали и с редица случаи, когато водачът в нарушение твърди, че се чувства правоспособен и адекватен на пътя, въпреки отчетения над 1 и повече промила алкохол в кръвта.

Екип от учени от Университета във Флорида реши да провери как алкохолът в кръвта влияе на шофьорските умения на хората от различни възрасти. За експериментите бе създаден специален симулатор, за да не се правят опасните тестове в реални условия. Пред кабинката на „изкуствения автомобил“ се появяват всякакви ситуации, на които човек трябва да реагира бързо и адекватно, да вземе важни решения, от които би зависел както живота на шофьора и пътниците, така и на другите участници в движението.

Тестовата група от 72 души бе разделена на две части според възрастта. Първите 36 „опитни зайчета“ били на възраст между 25 и 30 години, а останалите – пенсионери между 55 и 70-годишна възраст. В първия от опитите всички били накарани да изпият по 100 мл червено вино. Още тук резултатите намекнали за изумителното заключение. Въпреки че възрастните шофьори имали повече стаж и на трезво се справяли по-добре зад волана, малкото алкохол видимо влияел на способностите им. В групата на по-младите нямало промяна.

На втори етап дозата била удвоена. Хората над 55 години буквално губели представа къде се намират на пътя, докато онези, които не били чукнали и третото десетилетие от живота си шофирали както и в абсолютно трезво състояние. Този извод накарал изследователите да направят още по-критични дозите, да ги удвоят само за младата група и да сменят вида алкохол.

След 100 милилитра бърбън възрастните хора с опит зад волана абсолютно не можели да се справят със ситуацията. За сметка на тях, шофьорите до 30 години получили 200 мл от питието, след което се тествали на симулатора. Възхитително, но разликата в маневреността, адекватността, бързината и взимането на правилни решения била малка, в сравнение с първоначалния опит на трезво.

Учените предупреждават, че все пак опитът е направен в симулатор и изводите от него НЕ БИВА ДА СА МОТИВАТОР ЗА МЛАДЕЖИТЕ ДА СЯДАТ ПИЛИ ЗАД ВОЛАНА. От друга страна пък възрастните хора, употребили алкохол трябва да изчакат доста време, преди да подкарат колата си, защото в противен случай се превръщат в потенциални убийци.

Ние от kulinarno.bg ви напомняме, че няма по-ценно от човешкия живот и в никакъв случай не бива той да струва колкото удоволствието на някой да пийне с приятели и да се откара сам до вкъщи. Помнете, че можете да походите пеша, да вземете такси, да се обадите на другар или роднина, да потърсите помощта на Дринк енд драйв, но не можете да живеете с вината, че сте отнели човешки живот. И нека тази мисъл ръководи всеки, който е пийнал и се хване за ключовете на автомобила си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Алкохолът удря по-силно веганите

Хората, които не консумират животински продукти, страдат от по-тежък махмурлук. виж още »

Боренето на махмурлука с бира може да е смъртоносно

За алкохолни отравяния с фатален край при пиене на бира след запой алармират от Руското Здравно министерство.   виж още »

Умерената консумация на алкохол пази от деменция

Въздържателите и пиячите с дълъг стаж са с 50% по-застрашени от нервно дегенеративни заболявания на старини.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта