Регистрация

Безобразие – едно на 5 деца яде плодове и зеленчуци

05 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2543
Безобразие – едно на 5 деца яде плодове и зеленчуци

Хранителните навици на учениците отхвърлят полезните ястия и се задоволяват само с 5 различни продукта.

Безобразен е начинът на хранене на децата и учениците, сочи ново британско проучване, което кара обществото сериозно да се замисли за последствията върху човешкия организъм и здраве, предизвикани от съвременните фаст и джънк фууд. Агенцията, провела анкетата и обработила резултатите е натоварена със задачата си поради факта, че все повече и повече деца до 14-годишна възраст на Острова се подлагат на операции за отслабване поради рисковото и застрашаващо живота наднормено тегло.

Изследвани са деца и младежи на възраст между 3 и 16 години. Установено е, че едва 19% от тях косумират плод или зеленчук всеки ден. Над половината от тях споделят, че даровете на природата влизат в менюто им по веднъж седмично, а понякога и по-рядко. Най-много плодове и зеленчуци ядат най-малките, защото те нямат възможността да избират менюто си. С всяка следваща година малчуганите стават все по-самостоятелни към преценката на менюто си и отказват всичко, което не е по вкуса им, без да се замислят за последствията върху здравето си.

Мнозинството от родителите споделят, че детето им не обича плодове и зеленчуци и предпочита да се храни със сандвичи, пици и чипсове. Освен това те са гарант, че мъничето няма да остане гладно, защото засищат сигурно, за разлика от салатата, която в много случаи бива и отхвърляна от децата. Същият проблем съществува и с десерта. Повечето мъници въобще не смятат плода за десерт. За тях той е досадното безвкусно нещо, което мама иска да бъде изядено. Десерт е еквивалент на питателен сладкиш с много шоколад, карамел и сметана, който не е нужно да е полезен, стига да е достатъчно сладък.

Притеснителен е фактът, че над 1/3 от изследваните деца се хранят изключително еднообразно. Седмичното им меню съдържа до 5 храни, сред които са шоколад, чипс, пица, сандвич и пържени картофи. Всички те са бедни на витамини и минерали, богати на мазнини и калории и водят до затлъстяване. Затова не е странно, че 50% от завършващите училище във Великобритания са с констатирано наднормено тегло.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетолог: Да намалим любовта към сладкиши при децата

Как да накараме детето да не яде сладкиши или няколко психологически трика за намаляване на любовта към сладките храни.   виж още »

Как родителите лъжат децата си, за да се хранят здравословно

Спанакът дава сила, яденето на моркови ти помага да виждаш в тъмното, а от хляб косата се къдри, са само част от хитрите родителски методи да накарат виж още »

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават уч виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта