Регистрация

Как родителите лъжат децата си, за да се хранят здравословно

24 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2427
Как родителите лъжат децата си, за да се хранят здравословно

Спанакът дава сила, яденето на моркови ти помага да виждаш в тъмното, а от хляб косата се къдри, са само част от хитрите родителски методи да накарат мъничето си да хапва полезни храни.

Децата са склонни да се дърпат към вредните храни – мъниците обожават всякакви шоколади, сладкиши, бисквити и вафли, чипсове и снаксове, детски менюта, сандвичи и въобще онези пагубни за организма залъгалки, които ще попречат на пълноценното им развитие с ниското си съдържание на полезни вещества и високото на захари, соли и консерванти. И тази детска любов към вредното ам проличава още в първите години, когато малкият човек сам започва да избира с какво да се напапка.

Факт е, че множество деца не обичат плодове и зеленчуци, очакват да дойде време за десерта, само защото за тях той е нещо тестено, много сладко и добре напоено с шоколад, карамел и захарен сос. Логично е мъниците да не харесват печени зеленчуци или зеленчуци на пара, защото дори и възрастен ще се съгласи, че пиците и сандвичите са далеч по-вкусни. До същият извод можен да стигнем и при съпоставката на плодове с бонбони, торти и шоколади. Малчуганите не умеят да си дават сметка за здравословната страна на храненето, затова на техните родители остава тежката задача да се погрижат за адекватното детско меню.

Екип от британски социолози проведе изследване как майките и татковците карат децата си да се хранят правилно и да хапват плодове и зеленчуци. Оказа се, че лъжливите истории помагат на родителите, а някои от тях са изключително умело измислени и насърчават мъничето да посегне към продукти, богати на витамини и минерали по свое собствено желание. При момиченцата се залага на мотивацията за разкрасяване, а при момченцата – за развиване на свръхестествени сили.

Така например децата вярват, че от яденето на спанак ще развият невиждана сила. В доводите на възрастните помага и филмчето за Попай моряка, който вае мускули със спанак. В твърдението има доза истина, защото желязото и множеството витамини в зеленчука укрепват тялото и мускулната тъкан и допринасят за стабилизирането на имунитета. ¼ от анкетираните родители споделят, че използват този трик, а 35% признават, че методът е работил върху тях, когато са били малки.

Момиченцата вярват, че ако ядат ябълки ще са красиви като Снежанка, която явно е обичала ябълки. Друг мит е, че ако си хапват коричките на филийките хляб, косата им ще се накъдри като на Къдрокоска от приказката. Майките споделят, че дъщерите им проявяват особена суета от малки и дори задават въпроса колко точно ябълки и хляб на ден трябва да си хапват, за да достигнат до желаната визия. Към тази техника прибягват 31% от родителите на момичета.

Знаете ли, че морковите помагат на децата да виждат в тъмното? Разбира се и това е родителска измислица, за да бъдат накарани непослушковците да си хапват оранжевото кореноплодно. Но в историята има и доза истина, защото високите нива на витамин А и бета-каротин наистина помагат на зрението.

И чаша мляко за лека нощ. Според родителското поверие то се пие, за да стане тялото мощно и силно и когато един ден детето се наложи да се защитава, да може да набие връстниците си. Насилственото надмощие явно се харесва на мъниците, защото половината от тях са залъгвани по този начин. Момченцата пък искат да са силни като порастнат, за да могат да предпазват половинките си от зложелатели.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетолог: Да намалим любовта към сладкиши при децата

Как да накараме детето да не яде сладкиши или няколко психологически трика за намаляване на любовта към сладките храни.   виж още »

Модерни продукти и по-големи порции в детските градини от есента

Баниците и кифлите се заменят с авокадо, картофите и оризът - с киноа, а лелките ще сервират котидж, рукола, пармезан и сушени домати.   виж още »

Татковците дават по-вредна храна на децата

Бащите предпочитат да поръчат пица или да изпържат картофи за мъниците си, вместо да нарежат салата или да приготвят супа.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта