Регистрация

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

19 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2918
От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават учени.

Чипсът е вреден – неуспорим факт, който се обяснява със съдържанието на апетитните картофени гризини, плътно попили мазнина от хиляди пържения и количества сол, способни да задоволят ниждите от натрий и на слонски организъм. Освен че в пърженото мезе няма една полезна съставка, с която да оправдаем факта, че го ядем, оказва се, че чипсът е изключително вреден за таргет групата, към която е насочен главно – а именно децата и подрастващите.

Учени от университета в Бристоу публикуваха резултатите си от обстойно няколкогодишно проучване на влиянието на чипса върху детския организъм и мозък. Родители по целия свят са потресени от изводите, защото експертите успяват да докажат, че картофените хрупки провокират сърдечно-съдови болести, водят до намаляване на зрителните способности, намалят концентрацията, предизвикват умствени реакции, които могат да бъдат причина за психически заболявания при най-малките.

Контролната група, върху която е проведено научното изследване са деца на 3 и 4-годишна възраст. Оказва се, че няколко години по-късно тези от тях, които имат навика да си хапват чипс всеки ден, имат по-слаб успех в училище, по-мъчно подготвят домашните си работи, разсеяни са, проявяват агресия или свръхстеснителност, връстниците им ги обявяват за странни, а и често имат поведенчески проблеми в семейството.

Учените обясняват явлението с високото съдържание на ненаситени мазнини в чипса. Те запушват кръвоносните съдове и влияят директно на мозъка, като процесът е необратим. Затова, ако сте родител, изхвърлете веднъж завинаги този вид храни от менюто на детето си и се постарайте да бъдат заменени с плодове и млечни продукти, съветват експертите.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

Каква е функцията на въздуха в пакетчетата с чипс и защо понякога в опаковката има повече въздух, отколкото продукт?   виж още »

Татковците дават по-вредна храна на децата

Бащите предпочитат да поръчат пица или да изпържат картофи за мъниците си, вместо да нарежат салата или да приготвят супа.   виж още »

750 българчета се посветиха в здравословното хранене

Малчугани между 9 и 12-годишна възраст правиха таратор и палачинки, за да призоват хората да ядат природосъобразно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта