Регистрация

Пет странни традиционни немски храни – част 2

20 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 2445
Пет странни традиционни немски храни – част 2

Традиционни немски ястия, чиито имена хвърлят в потрес чужденците.

След като открихме пет имена на швабски ястия и се посмяхме на човешката изобретателност в кръщаването на храна, обещахме, че няма да спрем дотук. Благодарение на агенция БГНЕС вече можем да ви „сервираме“ още една вкусна петорка. Най-вече с перспективата, че ако случайно попаднете в местно швабско заведение и видите в менюто Беден рицар, Сладоледени спагети и Даскалска топеница, трябва да имате елементарна идея какъв може да се окаже пълнежът на чинията ви. А ако не предвиждате пътуване до Германия, поне имате шанс да се позабавлявате с весели имена на храна. Ето кое е новото „пет“ на немския кулинарен гений.

1. Искаш ли да изядеш една Плесница? Ако този въпрос ви бъде зададен от сервитьор, едва ли ще останете в зоната си на комфорт. Плесницата, позната още като Муцунено джобче обаче е ястие с рецепта със защитен географски произход в ЕС. Разбираме, че хранителният шамар всъщност е нещо като постен сандвич и доста прилича на търсения из ученическите лавки „джоб“. Най-общо това е плоско хлебче с прорези в него, които се пълнят със сосове, картофки и зеленчуци. Визията му на подута от зъбобол или ударена от шамар буза, както и подобието му на човешка длан са определящи за името. За тази бърза закуска се говори, че е била начин на монасите от средновековието да скрият някоя и друга мръвка в хляба си по време на пости. Все пак никой не вижда какво точно се гушка в нарезите на хлебчето.

2. Чиновническа топеница като разядка. Тук мнозина си представят охранен бюрократ, който гастрономически се наслаждава на блюда в големи количества. Всъщност ястието е познато и като Шивашка топеница или Даскалска топеница и представлява пюриран сос от хранителни остатъци с богат микс от подправки. Историята му се свързва с бедността на чиновници, шивачи и даскали, която е била пословична в Германия. Тези хора не са имали шанс да си позволят изхвърлянето на храна. Затова събирали трохи от масата, жилки и сланина от изяденото месо, зеленчуци и дори мазнинката от готвенето на ястията. Подправяли добре остатъците, смилали ги, а след това си ги сервирали повторно като сос за мазане. Искрено се надяваме, че днес в германските заведения не приготвят топеницата от остатъци на клиенти. Но пък със сигурност се знае, че това е уникален сос за пържени картофки и вурстчета, носещ автентичен немски дъх.

3. Да закусим с по един Беден рицар! Това не е покана за канибалско матине, а простичко предложение да се хапне двойка пържени филийки. Смята се, че някога бедните рицари са могли да си позволят само хляб, яйца и мляко, а с тези продукти са си правили питателна рицарска закуска. Днес рецептата е облагородена. Стар хляб се кисне в разбити заедно яйца и мляко. След като омекне хубаво, се пържи в масло и на финала се сервира поръсен със захар. Идеално ястие за малки и големи.

4. Сладоледени спагети с лъжлива визия. Ако минете покрай немска сладоледаджийница, не пропускайте да опитате този местен десерт. Създаден с цел да радва децата, той е любим и множество възрастни заради контраста между визия и вкус. Знаете рецептата за спагети болонезе – спагети, запръжка от кайма и отгоре – рендосан пармезан. Тук обаче всичко се прави от сладолед. Той минава през специална преса, която го оформя като паста. След това се полива с червен сладък сироп с парченца плодове, а отгоре се настъргва бял шоколад. Забавно и вкусно. Пък и се предлага из цяла Германия.

5. Мукефук – един стойностен заместител на кафето. По вид тази сгряваща безкофеинова напитка не се различава особено от чаша нормално кафе. Но всъщност няма нищо общо. За приготвянето му се запичат зърна ръж, пшеница или друга фуражна култура. Следва да се кипне вода и вече изпечените семена да се варят продължително време в нея. Вкусът е натрадиционен, но приятен, а в зависимост от избраната суровина, имате шанс да опитате десетки видове мукефук. Според изследователи името, което на немски нищо не означава, е с френски произход и се превежда като Фалшива мока (mocca faux).

ПОДОБНИ СТАТИИ

Серник – нещо сладко за хапване

Полски сладкиш с нелепо име пленява европейските ценители на сиренени десерти.   виж още »

Пет странни традиционни немски храни – част 1

Не се стряскайте, ако швабите ви сервират Студено куче, Фалшив заек или Пчелно ужилване. виж още »

Балкански вкусове, които пленяват туристите

Кебапчета, Шопска салата и содени питки радват чужденците, посетили Балканите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта