Регистрация

Домашна питка с жива мая и яйца

Домашна питка с жива мая и яйца
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 11035

Бабината селска погача с жива мая, мляко и яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Домашно омесеният хляб е българска традиция, която жените в къщата трябва да пазят и да съхранят идеята за приемственост, предавайки наученото и на своите дъщери. Доста девойки от модерното поколение в България днес не считат за свой дълг да усвоят похвата за месене на домашни питки, но има и такива, които на драго сърце биха си купили пакет брашно, опаковка мая и биха опитали какво ще стане. Ето за тях една традиционна българска питка с жива мая, която се меси в нашата фамилия.

Необходими продукти:

  • 850 г брашно (плюс още за премесването)
  • ½ пакет жива мая
  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч.л. захар
  • щипка сол
  • 2,5 с.л. олио (плюс още за намазняванията)

Начин на приготвяне:

1. В топло, но не горещо мляко (температурата трябва да е около 40 градуса) разтворете захарта, сипете 1/2 ч.л. брашно и натрошете маята. Разбъркайте и изчакайте да шупне.

2. През това време си пресейте брашното в тава, оформете кладенче в средата и щом маята се активира, я изиспете в него. Добавете олиото, яйцата и солта и започнете да месите. След около пет минути трябва да се получи меко тесто, което постепенно да спре да се лепи по ръцете. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко мазнина.

3. Мекичкото омесено и нелепнещо тесто оформете на топка и приберете в намазнена купа. Отгоре обтрийте с още малко олио, за да не хване коричка. За по-сигурно покрийте и съда с кърпа или стреч фолио, които да не се допират до тестото, за да може да се развива. Оставете на топло място за около час или докато видите, че размерите му са се удвоили.

4. Набрашнете си плота и изсипете върху него втасалото тесто. Започнете да месите. В началото то ще лепне и ще се ръководи трудно, но после ще стане такова, каквото го помните преди втасването.

5. Намазнете дъното и стените на кръгла тава с олио. Тестото разделете на осем сравнително равни топки и от тях замесете кръгли питчици. Подредете питките в тавата като сложите една в центъра, а останалите около нея. Не се притеснявайте, ако в началото има разстояние между тях. След повторното втасване хлябът пак ще набъбне. Намазнете питките – най-лесно става с домакинска силиконова четка, и ги оставете да втасат на топло за още 35 минути, като пак ги покриете с кърпа.

6. Разбийте жълтъка с 1 с.л. вода и със същата онази четка намажете коричката на втасалата питка.

7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса докато видите, че кората започва да потъмнява. Това ще стане около 35-тата минута. Ако се чудите дали хлябът е готов, проверете с клечка за зъби. Щом я извадите от насъщния, по нея не трябва да има полепнало тесто.

8. Когато извадите питката от фурната, намокрете ръцете си три пъти с вода и ги изтръскайте върху хляба. След това поставете върху решетка, а отгоре покрийте с вестник и кърпа. Така коричките ще станат много приятни за хапване. След 20-30 минути вече можете да отвиете питката и да я сервирате.

домашна погача с мека коричка

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
1
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта