Регистрация

5 кулинарни традиции в Чили

14 Mar 2018   /   nina123   /   Видяна: 2424
5 кулинарни традиции в Чили

Чилийската кухня е повече мазна, отколкото люта и залага на качествени вина и огнени чушлета.

 

Чилийската кухня е странна симбиоза между западноевропейските хранителни традиции и местни южноамерикански продукти, пише сайтът foodpanda, разказвайки някои любопитни факти за храненето в Чили. Местното население преди XV-и век е залагало предимно на зърнени култури и морски дарове, като умело е комбинирало различни части от растения, използвани за подправки. С идването на конкистадорите се появяват нови продукти и техники за готвене, модерното се смесва с изконно заложеното и се получват познатите днес уникални за страната ястия. Ето някои традиции, описани от БГНЕС, на които се натъкват туристите, хапвайки в Чили.

 

1. Основните хранителни продукти в Чили са пшеница, пилешко, свинско и вино. На тези четири съставки залага почти всяко меню на ценените ресторанти в страната. Храната се готви средно подлютена, което е противно на повечето очаквания, че в Чили всичко е много люто. За сметка на това пък почти не се среща солено ястие, което да не е минимално опикантено.

 

2. Чилийците не са привърженици на здравословното готвене. Повечето национални ястия са или тестени, или запържени, а често и двете. Това обяснява и традиционно закръглените фигури на местното население, което след 30-годишна възраст напълно отговаря на рубенсовия тип. Нормално, тогава метаболитните процеси се забавят и вредните хранителни навици започват да личат.

 

3. Чилийското вино е едно от най-доброто в света. Местните сортове позволяват направата на широка гама висококачествени вина, вариращи от сладко и живо, до сухо и старо. Мнозина се потрисат, когато видят домакинята да готви с такъв неустоим елексир. За съжаление на ценителите, чилийците често слагат в манджите си много стойностни напитки и реколти, но този навик се изкоренява трудно. А и виненият сос е сред най-тачените за основното ястие.

 

4. В Чили има 4 основния хранения за деня. Закуската обикновено е от пържено тесто, често сиропирано с много захар и поднесено в компанията на апетитни местни плодове. Обядът е най-стабилното ядене. Той трае 1:30 часа, през което време човек се тъпче като за последно. Следобедната закуска също е вид основно. Тогава се набляга на сладкиши и вино. Вечерята е лека. Обикновено се хапва традиционната чилийска салата от варен лук с домати, маслини, авокадо и кориандър. Понякога я придружават и опикантени морски дарове.

 

5. Чилийският козунак се нарича Пан де Паскуа. Това представлява омесен на ръка сладък хляб, който се приготвя предимно за Коледа. В състава му влизат между 5 и 15 вида сушени плодове и много ядки. Изглежда шарено и празнично. Изследователите на чилийската кухня смятат, че традицията е наследена от испанските и немските заселници.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Балкански вкусове, които пленяват туристите

Кебапчета, Шопска салата и содени питки радват чужденците, посетили Балканите. виж още »

На Рилския манастир – пържени мекици и прясна пъстърва дивят туристите

Туристическа обиколка с хранителен привкус от Пернишкия център, през Рилския манастир и Стобските пирамиди – къде какво може да се хапне. виж още »

Арабски деликатес – пълнена камила с овца и пилета

На бедуинската сватба се приготвя тържествено ястие с близо тон месо. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта