Регистрация

Арабски деликатес – пълнена камила с овца и пилета

06 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 8246
Арабски деликатес – пълнена камила с овца и пилета

На бедуинската сватба се приготвя тържествено ястие с близо тон месо.

Нормално е когато в богаташка къща се радват на сватба, появата на нов член на семейството или почитат голям религиозен празник, трапезата да е богата, като домакинът не щади ни сили, ни средства в сервирането на най-вкусните блюда за своите гости. Но една бедуинска рецепта втрещява модерния свят не само с пищността и размерите на блюдото, но и с вида на приготвеносто ястие.

Първоначално рецептата за ПЪЛНЕНА КАМИЛА не би изглеждала особено неприемлива за по-широкоскроените кулинарни ентусиасти. Подобно ястие дори звучи атрактивно и интересно за опитване от туристите, гостуващи в арабския свят. Въпросът тук е с какво е напълнен пустинният копитен бозайник.

Камилата се пълни с млада овца, но не агне, а вече пораснало животно. И нищо не свършва до тук. В блеещото вълнедайно се поставят пълнени кокошки, чиято плънка е риба, напълнена с варени яйца. И цялата тази шармантност се поднася върху канапе от ориз или булгур като гарнитура към мазничкото основно.

Ето и някои уточнения към рецептата, ако все пак на някой му хрумне да си спретне ястието. На първо място е важен вида на камилата – тя трябва да е едногърба. Следва изискването за размерите – живото й тегло не бива да надвишава 550 кг. Както може би сте се сетили, животните се пълнят от по-малко към по-голямо – т.е. първо се поставят варените яйца в рибите, след това рибите в пилетата, а те – в овцата, която влиза в корема на камилата. Всички животни са одрани и изкормени, но цели. Празните пространства, които остават във вътрешността им старателно се натъпква със сушени плодове и още ориз. Когато и камилата е напълнена, се защива хубаво.

Ето и как се пече пълнената камила: Намазва се обилно с мазнина и се поставя в специално пригодени огромни фурни на дърва, в които за приготвянето на нестандартното ястие се изразходват близо три тона дървен материал. В пещта се прибират и съдове с вода, за да не стане сухо месото. Процесът на печене продължава около 20 часа. След това, с помощта на големи лопати, група от хора внимателно повдига изпеченто животно с плънка от още животни и го поставя в огромното плато с вече готовата гарнитура.

Така блюдото, тежащо близо тон, се отправя към празничната трапеза, за да радва домакина и гостите с вида си и да всява смут в модерния свят с рецептата си за приготвяне.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Южнокорейски закон спира яденето на кучета

Южна Корея забрани клането и готвенето на кучета.   виж още »

5 кулинарни традиции в Чили

Чилийската кухня е повече мазна, отколкото люта и залага на качествени вина и огнени чушлета.   виж още »

5 екстравагантни храни, забранени в Америка

Отровни храни и гнусни ястия, които законът е забранил за готвене и хапване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта