Регистрация

Южнокорейски закон спира яденето на кучета

02 Jul 2018   /   nina123   /   Видяна: 2233
Южнокорейски закон спира яденето на кучета

Южна Корея забрани клането и готвенето на кучета.

 

Всяка година в Южна Корея около 1 милион кучета са убивани за месо, заявяват властите в азиатската държава, цитирайки данни от последните 20 години. Дали консумацията на кучешкото месо е просто вид глезене с деликатес, част от кулинарната култура на една страна или тотална липса на човечност в цели народи – тук в спор се изправят традиционалистите срещу защитниците на правата на животните като всяка страна си има свои непоклатими доводи.

 

Върховният съд на Южна Корея забрани отглеждането и умъртвяването на кучета за месо. Това се случи в средата на юни 2018-а година, когато напрежението между производители на деликатесната мръвка, природозащитници и собственици на кланици за кучета ескалира. Сериозността на конфликта задължаваше той да бъде решен чрез написване и тълкуване на законите. Затова и нормата не се забави.

 

Защо се ядат кучета? Традицията за консумация на кучешко месо в редица азиатски страни е с дълбоки корени, датиращи още преди Христа. Тогава на кучето не се е гледало като на домашен любимец, а като на поредното животно с вкусна плът, което може да бъде сготвено. И докато някои кучеядни нации постепенно приемат кучето като член на семейството, други все още гледат на него като на деликатес, който се хапва през лятото и се комбинира с други меса, за да увеличи полезността им.

 

Трябва ли да се яде кучешко месо? На този въпрос 40% от южнокорейското население отговаря отрицателно, съобщава БГНЕС. 31% нямат мнение и обясняват, че не страдат особено от забраната. 29% обаче се оказват традиционалисти и смятат, че това е народна култура, която не бива да бъде изкоренявана заради гледните точки на чужди страни, нации и философии. От публикуваните статистики се вижда също, че почти 90% от младото население на Южна Корея не консумира кучешко и не смята, че тези интелигентни същества трябва да бъдат убивани, за да послужат за нечия храна. Но и 60% от застаряващите корейци не желаят да се разделят с порцията кучешко, на която са свикнали.

 

Кучета за любимци и кучета за храна. Така повечето привърженици на консумацията на кучешко месо обясняват философията си. Все пак не всяко куче може да послужи за месо. Животните, които се готвят, са от специални породи, отглеждат се в специални кучкарници и се хранят по специален начин. Това са животни, създадени за да бъдат изядени, също както кравата, пилето, прасето и телето от фермата за месо. Тези кучета нямат общо с доманите любимци и най-вероятно поколения назад също не са имали, защитават се още кучеядците.

 

Кучетата за месо се третират нехуманно. С този довод излизат природозащитниците, които разказват за лошите условия, в които живеят кучетата от раждането до умъртяването си. Освен това методите за клане са жестоки и мъчителни, недопустими за модерния човешки свят.

 

Какво се случва след приемането на закона за забрана на консумацията на кучешко месо в Южна Корея? Множество фабрики за кучета оганизират масов протест, тъй като в тях в момента живят стотици хиляди кучета, предвидени за месо. Към производителите се присъедиянват любителите на кучешката мръвка и народните традиции както и мнозина собственици на кланници – помещения, отдавани под наем, в които се извършва убиването и транжирането на кучетата. Природозащитниците обещават да отговорят подобаващо на проеста с контрапротест, а забавната част е, че в същото това време най-големият фестивал на кучешкото месо – този в китайския град Юлин е в разгара си и събира все повече и повече почитатели.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо котките се плашат от краставици?

Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец.   виж още »

Три странни хранителни правила по света

Внимавайте с дъвките в Сингапур, с кетчупа във Франция и с религиозните храни в Норвегия.   виж още »

Арабски деликатес – пълнена камила с овца и пилета

На бедуинската сватба се приготвя тържествено ястие с близо тон месо. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта