Регистрация

5 екстравагантни храни, забранени в Америка

18 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2895
5 екстравагантни храни, забранени в Америка

Отровни храни и гнусни ястия, които законът е забранил за готвене и хапване.

Хората са склонни да си похапват какво ли не, тласкани от идеята да опитат нещо ново, различно и ексцентрично. Сладокусността е онази движеща сила, която ни кара да готвим странни ястия - растителни и животински, живи и неживи, вкусни и дори гнусни, а после да дегустираме, да споделяме и да се радваме на новото вкусово усещане. Ето обаче някои храни, които са прекалили с опасността за човешкия живот, гнусотата си или просто будят морални предразсъдъци. Повечето от тях са забранени не само в САЩ, но и в други страни.

сирене с живи мухи1. Казу марзу – това е сицилианско сирене, забранено за продажба не само в САЩ, но и в Италия. Опасният за живота и зрението продукт представлява ферментирало овче сирене под влиянието на личинки от мухи. Върху него летящите насекоми снасят яйцата си, подмамени от вече заформящия се остър аромат. След това ларвите започват да се развиват. От една страна те са опасни, ако попаднат в стомаха, защото могат да убият човек. От друга нарушават зрението, защото хората, които хапват казу марзу трябва внимателно да се взират в продукта и да почистват всяка хапка директно преди лапане. А тогава личинките скачат в очите. Колкото и страшна да звучи тази храна, тя има редица почитатели в цял свят, които са готови щедро да развържат кисията за зловонното, лютиво и смътроносно сиренце.

отровен червен плод със семена2. Плодът Аки – това е вкусно плодче с червена кора, жълта месеста и сладка сърцевина и черни семена в средата. Въобще – сладка и екзотична хапка, освен ако не ви се наложи да теглите последствията от нея. Плодовете произлизат от едноименно дърво, растящо само в Ямайка. Те са част от националната кухня на страната, но с тях трябва да се внимава – кората и семената са силно отровни и трябва да бъдат внимателно и вещо почистени. Ако не са – най-лекото, с което можете да се отървете е начална фаза на ямайската болест, която представлява сериозно повръщане. Натам може да ви очакват гърчове, пристъпи, хипоглекимия и за финал – летален край. Така че не бъдете доверчиви към уличните търговци в Ямайка. Аки е забранен за консумация само в САЩ, но в редица страни по света не се внася заради силната опаснотст, която крие.

конското месо е било забранено за ядене3. Конско месо – странно но тук янките са проявили особена чувствителност и човещина. Консумацията на мръвки от коне е забранена със закон още в средата на ХХ век, като водеща идея са моралните ценности, а не опасността или вредността на самото месо. След множество противоречия през 2014-а година яденето на конско е разрешено в повечето щати, но все още не се гледа с добро око на онези, които се наслаждават на вкуса на конската плът. Затова ако ви чака задокеанско пътуване, не проявявайте добрия си вкус с поръчка на конско на обществено място. Дори и да се предлага в заведения или да се продава в магазини и до днес се гледа с неприазън на хората, които си го хапват.

фугу от риба балон4. Япоснко фугу – всеки е чувал за най-отровния и същевременно много скъп деликатес, който идва от Страната на Изгряващото Слънце. Фугу е познато още под името суши сашими и се приготвя от познатата от редица научнопопулярни филми риба балон или риба таралеж. Изтънчено вкусното животинче съдържа невротоксин познат като тетродотоксин – вещество, което в малки дози може да убие човек за няколко секунди. Затова и малцина са майсторите, които имат правомощията да приготвят суши сашими. Те задължително минават тригодишен курс на обучение, а след това държат и редица изпити.

Консумацията на фуго е забранена не само в САЩ, но и в над 35 страни по света. Въпреки че фуго е японски деликатес и се счита за едно от най-вкусните японски ястия, над императорското семейство също тегне забраната за консумация. Това е единствената японска храна, която владетелят на Островите няма право дори да помирише.

пълнен агнешки стомах с дреболии5. Шотландски хагис – незнайно защо идеята за хапване на това ястие е погнусила толкова властимащи законодателни органи, че своеобразният агнешки бахур е забранен в много страни по света. Ястието нито е опасно за живота, нито е особено вредно за тялото заради съставките си и начина на приготвяне. То представлява своеобразен бахур от агне. Приготвя се като добре измитият агнешки стомах се пълни с агнешки дреболийки, смесени с брашно и подправки. После всичко се вари дълго време. Признаваме, че има специфичен аромат, който би подразнил противниците на карантията, но пък може да зарадва любителите на ексцентрични вкусове. Последни проучвания за хагис сочат, че националното шотландско ястие е готвено в Древна Гърция още V век Пр. Хр. и е считано за празничен деликатес, който носи сила и здраве.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Странни хранителни навици на американците

Американците си доливат напитки безплатно, винаги оставят бакшиш и пият чешмяна вода от пластмасови бутилки.   виж още »

Серник – нещо сладко за хапване

Полски сладкиш с нелепо име пленява европейските ценители на сиренени десерти.   виж още »

Гнусни предмети, открити в храна

Отровен паяк, презерватив, жаба и екскременти изкачат от храната на хората. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта