Регистрация

Soul Cakes – началото на лакомствата за Хелоуин

31 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 763
Soul Cakes – началото на лакомствата за Хелоуин

Най-подходящият сладкиш за Хелоуин носи историята си от далечни времена и все още посреща компаниите с деца във Великобритания.

 

Празникът на Вси Светии днес се свързва не толкова с почит към мъртвите, откъдето всъщност е тръгнала традицията за честването му. В съвремието Хелоуин е маскарад, в който се включват предимно деца и обикалят от врата на врата, предрешени като плашещи чудовища, за да събират бонбони или да наказват негостоприемните домакини с някоя безобидна беля. Ето защо е добре зад всяка порта да има купа с бонбони на Вси Светии. Така врата няма да бъде изцапана със счупено яйце, карнавална боя или пък домакинът да получи неприятно изпръскване с воден пистолет. Но всичко това си има дълбоки корени и в основата на днешната традиция стоят стари ритуали. И до днес в Обединеното кралство се приема за признак на вкус, ако в къщата са сготвили соул кейкс (сладки за душите на мъртвите) вместо да са взели от магазина пакет бонбони. Откъде тръгва традицията на Soul Cakes, обикалянето по домовете и обличането на страшни костюми, ще разкажем сега.

Рецепта за домашни къпкейкове за Хелоуин

Дриудски ритуали за Самхайн. Още в началото на Новата ера племената във Великобритания четири пъти в годината чествали деня на мъртвите, наподобяващ познатата Задушница в България днес. Най-ярък бил денят Самхайн, в който Богът на мъртвите отварял портите на царството си и те излизали по Земята, за да се срещнат със своите живи близки. За успокояване на духовете се палели големи огньове, а хората се маскирали, за да не ги разпознае близък от отвъдното и да стовари гнева си върху тях. На огньовете се печали хлябове и с оставяли на земята за загубените души. По-късно с навлизането на християнството по бритските земи празникът се прекръстил на Вси Светии или Хелоуин, а хлябовете задължително се украсявали с кръстче на горната кора.

Рецепта за домашни ванилови бисквити с мед, масло и глазура за Хелоуин.

Хелоуин в миналото. Вярването, че душите слизат на Земята в нощта преди 1-и ноември се запазило, а за успокояване на духовете всяко семейство отправяло молитви към предците си. На жив огън се печали хлябове – сегашните soul cakes, върху които се оформял кръст. Но молитвите били много и понякога нощта не стигала, за да се спомене всеки от предците преди изгрев слънце. И както човечеството винаги се е развивало, така се оформил любопитен бизнес. Сладкодумните просяци и бедняци обикаляли на групи по домовете и предлагали те да отправят молитви от името на семейството в замяна на нещо за хапване. Така домакините започнали да пекат soul cakes както за предците си, така и за дрипавите посетители. С времето традицията за молитви избледняла, а плашещите просяци били заменени от маскирани в страшни костюми деца, чакащи без молитви, а със заплахи своя сладкиш.

Идеи за експресни сандвичи за Хелоуин, с които можете да нагостите цяла бригада дечица

Какво представляват soul cakes? Това са хлебчета или бисквити, които са изпечени, за да почетат духовете на починали предци в дома. Въпреки че традицията е с над 2000-годишна история, днес няма универсална рецепта за soul cakes. Те могат да са малки кръгли питки, които да напълните със сирена или сладка или пък просто да изпечете без пълнеж. За soul cakes ще се приемат и оформени от любимото ви тесто за домашни сладки и курабийки десерти. Единственото, което е задължително за традиционните английски сладкиши за Хелоуин, е кръстчето върху горната им кора. То показва, че тестеното изделие е предназначено специално за нощта на Вси Светии и има за цел да почете и омилостиви духовете на загиналите предци.

Какви са вашите любими сладкиши за Хелоуин, какво приготвяте у дома си за странния празник и с какво нагостявате „малките демончета“ позвънили на входната врата, споделете в нашата фейсбук страница.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спаси трапезата на Хелоуин в последната минута

Храни за Хелоуин, които се приготвят за по-малко от половин час.   виж още »

Защо на Хелоуин се прави фенер от тиква

Историята за фермера Джак, тиквения фенер и духът, който броди, носейки горящ огън в тиква. виж още »

Модерна и практична украса от храна за Хелоуин

Накичете празнично дома си с „демонични“ подръчни хранителни продукти и собственоръчно направена украса за Деня на Вси Светии. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта