Регистрация

6 храни след прибиране от фитнес

14 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 1944
6 храни след прибиране от фитнес

Какво се готви след прибиране от трянировка и кои вещества в храната са най-важни за трениращите.

Времето застудява, а с него и разходките на открито стават все по-редки и по-краткотрайни. Това далеч не означава, че изваяната през лятото форма трябва да се загуби, а минутите, които сме прекарвали в спортна активност, трябва да се приспаднат към времето за седене на масата или дивана. Точно затова през есента и зимата хората се обръщат към фитнеса и тренировъчните зали като алтернатива на паркове, градинки и планини. Добре е да се посещават тренировки между 3 и 5 пъти седмично, за да се поддържа стегнато тяло, атлетична фигура, правилен метаболизъм и добро общо здраве.

Но храненето преди и след тренировка е особено важно. От него зависи степента на успеваемост на занаятието. Затова сайтът foodpanda публикува шест храни, между които да си изберем за хапване след като завършим с фитнеса. Експертите обясняват, че по време на силова тренировка се изразходват предимно въглехидрати и протеини. Чрез потта се изхвърлят много витамини и минерали, които е добре да си набавим повторно, за да не лишаваме тялото си от полезните вещества. Освен това организмът губи вода, а също така ускорява метаболитните процеси, затова е нормално да изпитваме глад, когато излезем от залата. До 40 минути след това протеините и въглехидратите в тялото продължават да се изгарят, въпреки че вече не сме активни. Следва да си ги набавим по най-добрия начин.

1. Кисело мляко след сутрешна тренировка. Това е перфектната късна закуска, след като вече сте се събудили, хапнали и сте натоварили активно тялото. Киселото мляко е богато на течности и протеини – онова, което спешно ви трябва след приключване на моренето. Освен това в него има пробиотични култури, които ще стабилизират метаболизма. В допълнение то е идеален успокоител на мускулатурата и се препоръчва за превенция от мускулна треска. (Вижте кисело мляко с мед и семена за идеален старт на натоварения ден)

2. 50 грама ядки или 2 с.л. семена възвръщат минералния баланс след тренировка. Ядките е добре да хапнете сурови, а семената можете да добавите към някое от другите препоръчани храни. Тези продукти ще помогнат на организма да си възвърне загбмените чрез пота минерали и микроелементи, които са важни за правилната сърдечна функция, костната и мускулната здравина и издръжливост.

3. Плодове за бърза енергия след фитнес. Плодовата захар е въглехидрат, който може да замести онези, които сте загубили по време на тренировка. За разлика от бялата кристална захар в сладкишите, тази се усвоява по-лесно, от нея се пълнее по-малко и много по-бързо се превръща в енергия. Освен това плодовете са богати на витамини и минерали. Общо взето те ще ви помогнат да възстановите всичко полезно, което е напуснали тялото ви по време на тренировката.

4. Яйцата са страхотен завършек на един тренировъчен процес. Ако огледнеете силно след залата, то потърсете засищане в кръглите кокоши дарове, които вече са обявени за суперхрана и действат магически на тялото. Най-добре си ги сварете или поширайте, за да не приемате с тях излишни мазнини. Ако ги пържите, нека бъде в малко мазнина, защото идеята е те да възстановят протеиновия баланс, а не да върнат загубените килограми, изгорените мазнини и старите обиколки. (Вижте любимат ми закуска с рохко сварени яйца)

5. Спаначена вечеря след късна тренировка. Ако сте свикнали да ходите на фитнес след работа, ясно е, че после не можете да се отдадете на по-разточително хапване. Затова посегнете към свежите вкусни и хиперполезни листни зеленчуци. Те съдържат втамини, фолиева киселина, минерали и фибри, поднесени в компанията на 0% мазнини и малко калории. Какво по-добро за финал на един ползотворен ден. (Вижте любимата ми салата от листни зеленчуци за вечеря)

6. Хумусът е идеално прихапване след тежка тренировка. Ако можете да го ядете чист – без да мажете на филии и бисквити, ще е най-добре. 100-150 грама хумус е достатъчен, за да ви засити и презареди. Той не се препоръчва за късен прием, защото е мазничък. (Вижте как Зори прави бърз домашен хумус)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Оптимална последователност - закуска, обяд, кафе, тренировка

Кога е най-доброто време за тренировка и пречи ли кафето на спорта?   виж още »

Зеленчуците преди тренировка пречат на стомаха

Знаменитият фитнес инструктор Брендън Ментър съветва да наблегнем на фибри преди и след спортна активност.   виж още »

След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

Тялото ще ви благодари за един топъл шоколд в края на тренировката , а не за енергийна бомба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта