Регистрация

След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

19 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3691
След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

Тялото ще ви благодари за един топъл шоколд в края на тренировката , а не за енергийна бомба.

Потресаващи гледки могат да изумят и най-беглия разбирач от правилно хранене, когато се фокусира върху избора на продукти и напитки на яките момчета във фитнеса. Мнозина започват с енергийно шоколадче или напитка и завършват с такава, а ако ги попитате защо, ще чуете много теории и псевдонаучни обяснения, както и многократно повторената фраза, че за да се блъска, трябва сила.

Дори и да има елементарна убедителност в твърдението, че изяденото непосредствено преди тренировка енергийно десертче ще помогне за вдигането на повече килограми (въпреки че за да се освободи енергията му е нужен минимум час), то още по-нелеп е смисълът то да бъде изядено след като всичко е свършило и тялото няма да се занимава с повече тежка физическа дейност за деня.

Какво е най-подходящо да се приема след тренировка може да разберете от нуждите на тялото си, като се съобразите с тях и помислите логично. Да, организмът е загубил енергия, но особено за онези, които ще отслабват, това е целта на заниманието. Ако си му я върнете, то ще си я трупне и ползата от цялото потене остава никаква. Затова не се нахвърляйте освирепяло върху висококалорични храни. Помислете също така, че мускулите ви са преживяли период на свръхнатоварване, който може да се усети под формата на треска в следващите два дни. С този въпрос е по-добре да си помогнете в избора на храна след фитнес. Защото в тялото няма болка, която да е полезна.

Американски специалисти препоръчват след тренировка да се изпие 350 мл топъл шоколад или какао с мляко. Причините са три – съдържа какао, богато на витамини и минерали, млякото благоприятства успокояването на мускулатурата, а топлата напитка помага на всички органи да релаксират след физическия стрес. Но нека разгледаме как действа всичко по отделно.

Млякото: При изпотяването по време на тренировка се губят електролити. Сами знаете, че потта е солена, защото през порите от тялото излизат калий и натрий. Млякото е богато на соли, затова успява да компенсира загубата и отново създава нужното равновесие. Освен това пиенето на мляко след блъскане увеличава синтеза на мускулни клетки – именно тези, които мрат по време на тренировка и мускулна треска. Така няма да загубите формите, които сте постигнали с редовни и тежки усилия.

Какаото: То е богато на витамин D, антиоксиданти и въглехидрати. Чрез него ще успеете да си възвърнете част от загубената енергия, но само толкова, колкото ви е необходима, за да запазите бодрост и тонизираност, без да възвръщате свалените килограми. Освен това десертния кафяв прах ще се погрижи за правилното оросяване на кръвта, а кислородът е жизненоважен на мускула, за да се спаси от треска.

Топлината на напитката: Тя ще допринесе за плавното балансиране на външната и вътрешната температура, изравнявайки ги по естествен начин. Освен това чрез нея ще отделите токсини, които все още не са напуснали тялото в процеса на потене. За финал – знаете, че топлите храни действат кръворазширяващо и е добре да се възползвате от това свойство при вече споменатата нужда на мускула от кислород. Успокояването на нервната система е само бонус, който ще получите от вълшебната напитка.

Учените от Университета в Тексас, публикували доклада, завършват с шестмесечно изследване, което да докаже препоръките им. Те разделят спортуващи мъже на възраст между 22 и 28 години на две групи. На едната дават хранителни добавки за фитнесманиаци, а на другата – по чаша топъл шоколад преди и след тренировка. В края на изследвания период групата с млякото била с по-изразени мускули, отколкото тази на хората с добавките, въпреки еднаквото време, което прекарвали в залата. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Оптимална последователност - закуска, обяд, кафе, тренировка

Кога е най-доброто време за тренировка и пречи ли кафето на спорта?   виж още »

Плюсове и минуси на UTH млечните продукти

Каква е разликата между пастьоризираното мляко и UTH млякото?   виж още »

Енергийните напитки могат да взривят сърцето

Консумацията на енергийни напитки повишава кръвното налягане и предизвиква аритмия.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта