Регистрация

Тарикатски таратор с печени орехи

Тарикатски таратор с печени орехи
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 3820

Гъст таратор за табиетлии с печени ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тараторът е лятна българска кулинарна традиция, която може да бъде и питателно прихапване, ако се направи в по-гъст вариант и се сервира в по-голямо количество. Идеален е за обяд в жегите, особено ако спазвате по-здравословен режим на хранене. Според немски учени е страхотна храна, която комбинира в себе си вода и соли – двата най-нужни продукта за правилното хидратиране на тялото в горещите дни. За да превърнем обаче обикновената студена лятна супа с краставици и кисело мляко в нещо наистинна ценно за организма и вкусно на муцунката, трябва да направим две допълнителни към рецептата неща – да си запечем орехите на сух тиган и да си купим наистина качествена сол, а не бялата отрова, която се блъска в ястията. Аз опитах много соли, докато открия Тайландската езерна сол, позната още като Китайска сол. Тя е изключително богата на важни микроелементи, а вкусът й е силен и фантастичен. Вместо нея можете да опитате с червена индийска или пък вече широко разпространената хималайска сол, която за съжаление не се усеща така натрапчиво, затова е добре да ръснете повечко от нея.

Необходими продукти:

  • 2 краставици
  • 2 кофички кисело мляко по БДС с нисък маслен процент
  • 2-4 скилидки чесън
  • връзка пресен и свеж копър
  • 100 г орехи
  • сол на вкус
  • студена вода по желание
  • 2 с.л. студено пресован зехтин

Начин на приготвяне:

1. Започнете с киселото мляко, което се предполага, че е добре охладено. Първо го разбийте докато е в купичката, за да стане с гладка текстура. Чак след това си го изсипете в голямата купа за таратор.

2. Краставицата обелете и нарежете на кубчета. Ако искате тараторът да е наистина вкусен, не се лъжете да рендосвате краставицата за него. Направата на качествена храна отнема време. Изсипете кубченцата при киселото мляко.

3. Копъра измийте, оттръскайте и наситнете хубаво. Прибавете към таратора. Отгоре пресирайте чесъна.

4. Сгорещете на умерен огън тиган, без да сипвате мазнина в него. Сложете ореховите ядки да се запекат, като разбърквате. Щом започнат да потъмняват, прехвърлете в хаванче и счукайте на не много ситно. Така стават изключително вкусни. Не изсипвайте все още в супата.

5. Посолете на вкус, разбъркайте и опитайте. Добавяйте сол, колкото ви се вижда необходимо, докато ястието придобие съвършен баланс. Чак след това си отговорете на въпроса: „Има ли нужда от добавяне на вода“. Днес установих, че с нискомаслените кисели млека по стандарт водата е излишна. В кофичката си има достатъчно от нея. Ако на вас ви е малко – досипете си студена вода от хладилника, докато имате любимата си текстура.

6. Добавете и зехтина. Знайте, че няма шанс да се разтвори, затова просто го разбъркайте. Най-отгоре изсипете орехите. Те не бива да киснат в таратора, за да не станат меки. Няма да загубят уникалната си хрупкавост единствено ако ги сложите непосредствен преди хапване.

А сега се насладете на най-вкусния таратор на света, който сами сте си направили.

домашен таратор с печени орехи

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 50
  2. 200
  3. 30
  4. 150
  5. 10
  6. ГАРНИТУРА
  7. 808
  8. ОСТАВА
  9. 94
  10. 160

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта