Регистрация

5 правила за готвене на пилешко от начинаещи готвачи

12 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1620
5 правила за готвене на пилешко от начинаещи готвачи

Пилешкото е сред най-лесните меса за готвене, а грешките при направата му са поправими.

 

Пилешкото месо е едно от най-комерсиалните в световен мащаб. Докато редица религии отричат хапването на свинско или телешко, то кокошката не си е завоювала подобна слава и влиза в менюто на всеки, който си позволява месо. Фактът, че пилешкото е пълно с хормони, не спира любителите на този тип мръвки, защото цената в последните години драстично спадна. А и мнозина го предпочитат, защото се готви лесно, вкусно и евтино е и може да влезе като основен протеин в милиони рецепти. Съчетава се добре с множество продукти и изисква сравнително кратка термична обработка.

Пилешкото е най-подходящото месо за готвене от неопитни кулинари. Този факт също е причина да се нареди сред най-продаваните мръвки. А ако и вие сте от учещите се да бъдат виртуози в кухнята, то започнете с пилешко. От едно хапване хормоните в него няма да ви попречат. Материалът е именно за онези, които се чувстват несигурни в кухнята. Ето няколко съвета как да се справите с първото си готвене на пилешко месо.

Вижте как си готвим у дома печени крилца с мед и кетчуп.

1. Не купувайте цяло пиле, ами вземете част от него. Крилцата са подходящи за мезета и предястия. От гърдите се правят хубави диетични пържоли и ястия с пилешко филе. Можете да ги панирате, задушите в сос, сготвите със зеленчуци. Бутчетата са истинската вкусотия – сочни, по-мазни и с червено месо. Те влизат както в народните рецепти за пиле с ориз и пиле с картофи, така и в множество други ястия, които не претендират да са сухи и диетични. Изпечени, панирани, сварени – все са вкусни. Кокалите, гърба, шийките, върховете на крилцата – те са идеални за пилешка супа, защото съдържат колаген и правят бульона особено богат на вкус. Решете какво ще готвите и си вземете необходимата част от пилето. Отделните парчета от него изискват различно време за термична обработка, затова печеното цяло пиле крие рискове от пресготвяне на гърдите и недопичане на червеното месо.

2. Пилешкото месо се овкусява и маринова най-лесно. То е крехко, затова не изисква престояване в сложни многокомпонентни маринати. Ако смесите сол, черен и червен пипер и обтриете месото, няма да сбъркате. А когато е добре намазано, просто го оставете с тези подправки за половин час на стайна температура. После можете да готвите. Разбира се – към сухата смес може да се добави чесън на прах. Ако пък готвите мокра марината, то сложете барбекю сос, мед, кетчуп, соев сос, лют сос към тези подправки и намажете месото.

Вижте как можете да мариновате пилешко за шишчета или печени хапки.

3. Купувайте пилешкото охладено, а не замразено. Не е тайна, че при замразяване понякога се накъсват междумускулните пространства и мръвката става като стеропорена. Плюс това трудно ще изчислите реалния грамаж в замразено състояние. На трето място трябва да се спомене, че при размразяване на месо в хранителната верига се използват щадящи методи, които запазват вкуса и текстурата. Неопитен кулинар в домашни условия трудно ще постигне този успех при размразяване. И въобще не правете грешката да разчитате на микровълновата фурна за размразяването.

4. Пилето не изисква въртене при печене. При готвенето на скара или грил тиган месото се помества неколкократно от страна, за да се изпече хубаво. При пилешкото е точно обратно. Слагате го върху намазнената повърхност, натискате с пръсти, за да залепне хубаво и оставяте докато е напълно готово от тази страна. Чак след това обръщате и правите същото и от другата страна. Важно е да знаете също, че месо с кожа се готви първо с кожата надолу. Така запазва сочността вътре в себе си, а не я пуска да изтече в тигана или на скарата.

Вижте как точно се готвят печени пилешки гърди без въртене.

5. Прегореното пилешко може да бъде спасено. Ако печете пилешко месо и го прегорите, винаги можете да изрежете прегорялата част, като сте сигурни, че неприятният въгленов аромат няма да се пропие в цялата дълбочина на мръвката. А със спасените части лесно се прави традиционна пилешка каша, както и различни пилешки яхнии и пиле със сметана и чесън. Така дори изсушените от прекалено готвене гърди стават отново сочни.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шест американски правила за готвенето на идеалното свинско на тиган

Стъпки за перфектното свинско на тиган – от избора на месо до поднасянето му на трапезата. виж още »

Правила за готвене на пилешки гърди на тиган

Как се готвят сочни пилешки гърди и трикове за сочно и крехко печено пилешко?   виж още »

Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

Трябва ли да се маха кожата от пилешкото месо преди готвене, за да бъде ястието наистина полезно?     виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта