Регистрация

25 грама черен шоколад дневно за перфектно здраве и фигура

08 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2892
25 грама черен шоколад дневно за перфектно здраве и фигура

Тъмните шоколади провокират вталяването, мозъчната дейност и поддържат в норми кръвното налягане.

От шоколадите се пълнее, а редовната им консумация е сигурен признак, че вредите на здраве и фигура с необмисления си начин на хранене – смятат мнозина, но оказва се не са съвсем прави. Наистина в любимия десерт, особено в белите и светлите му разновидности се слага толкова много захар и мазнини, че организмът изпада в ужас да се справи с вкусната на езика храна. А тя от своя страна се „отблагодарява“, като оформя целулитни депа, увеличава мазнините на ханша, талията и бедрата, повишава кръвното налягане и възбужда апетита за още и още сладко.

Доказано е, че около 35% от хората са склонни да развият малка или средна пристрастеност към шоколад и ако свикнат да си го хапват всеки ден, то пропускът на десертчето ще ги направи изнервени и неконцентрирани. Тук обаче има уловка, затова привържениците на какаовия сладкиш, тези които го отричат или пък приемат и онези, които просто искат да се хранят здравословно, трябва да са наясно с разликата в продуктите.

Белият шоколад се прави от какаов екстракт, в който почти не са запазени иначе множеството полезни вещества на съставката. Колкото по-светъл е шоколадът, толкова по-висок е количеството на добавена захар и мазнини и толкова по-малко е съдържанието на чисто какао. Обратното – тъмните шоколади го съдържат в големи дози, за разлика от добавките, които са истинската причина десертът да е вреден и от него да се пълнее.

Екип от учени от Университета в Луизиана с ръководител д-р Андрю Нийлсън доказа, че шоколадът има редица полезни над тялото въздействия, стига да се приема от точния вид и в точната дозировка. На сладкото удоволствие можете да заложите при борба с екстремуми в кръвното налягане, да очаквате помощ при предстоящо умствено и физическо натоварване и дори да се надявате на верен другар в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Експертите препоръчват всеки ден да се яде по 25 грама черен шоколад с минимално съдържание на какао 95%. Сладкото удоволствие убива апетита, ако бъде прието половин час преди основно хранене, затова имате ли ядене през деня, в което обикновено прекалявате с количествата – хапнете си какаовото изделие. Ще се изумите как гладът ви изоставя, а апетитът се оттегля в покой. Богат на флавоноиди и антиоксидантни вещества тъмният шоколад ще се погрижи да се отървете от свободните радикали и без тежки диети да свалите някое излишно килце. Фибрите в него ще регулират стомашно-чревната дейност и метаболизма и ще подпомогнат за разграждането на затлачвания в кръвоносните съдове, виновни за високото кръвно налягане.

Ако ви очаква тежка спортна активност или изморителна мисловна дейност и имате нужда да съхраните кондицията си продължително време, отново прибегнете към черен шоколад. На тялото ви ще помогне като го зареди с лесна за изразходване енергия, която дава сила, без да се задържа в организма под формата на натрупани килограми. Ученици и студенти могат да прибягват към него по време на подготовка за изпити. Десертът стимулира кръвообращението в мозъка, като му помага да запаметява по-лесно и да извършва безпроблемно логическите си процеси. За финал намалява усещането за отпадналост и умора, предизвиквайки тонизираност и добро настроение.

За финал учените добавят, че какаото съдържа редица бактерии, които попаднали в тялото създават процеси на прочистване и борба с различни инфекции – както вътрешни, така и дермални. Така че със сладките 25 грама на ден ще успеете да повишите и имунитета си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

Сок от череши два пъти на ден лекува безсъние. виж още »

Белият шоколад многократно по-вреден от кафявия и черния

Няколко блокчета бял шоколад ще заредят тялото ви с нужния му за деня калций, но ще ви тласнат към прогресивно напълняване, риск от развитие на диабет виж още »

Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

Не отказвайте изцяло шоколада по време на диета, съветват изследователи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта