Регистрация

Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

14 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2993
Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

Не отказвайте изцяло шоколада по време на диета, съветват изследователи.

Знаете какво ни казват винаги щом започнем диета – забравете за сладкишите и най-вече бялата захар и шоколада. Сякаш няколко квадратчета от кафявата сладост са в състояние да развалят фигурата ни безвъзвратно и да направят множеството лишения от всякакви храни, ограничаването на количествата им и мъката в залата за тренировки абсолютно излишни. Оказва се, че не е точно така.

Ново изследване влиянието на шоколада върху диетите доказа, че в умерени дози (по около 25-30 грама на ден) той не пречи на процеса на отслабване, даже напротив – неговото спиране би било по-голяма пречка да свалим излишните килограми. Освен това шоколадът удължава живота и ни прави по-щастливи.

2100 души, подложени на диета, били анкетирани какво са променили в хранителните си навици, за да отслабнат. Оказва се, че при 91% от тях режимът е бил ефективен, въпреки че НЕ са спрели традиционния си прием на шоколад, с който са свикнали. Обратното, при хората, подложени на ограничителни диети, в които се забранява напълно консумацията на какаовия десерт, вино или тестени изделия успеваемостта да смъкнат килограми е доста по-ниска. Изследователите обясняват явлението с факта, че организмът търси заместители на досегашните си навици, които също са висококалорични или вредни. Отдавна е доказано, че 64% от хората, които са спрели сладкишите заради желание да отслабнат, всъщност са качили килограми.

Преди години учени от Харвард пък доказаха, че хората, които си хапват шоколад, живеят по-дълго. Наблюдение върху 8000 мъже сочи, че тези от тях, които са включвали в менюто си кафявия десерт поне три пъти на месец живеят средно с година повече от онези, които въобще не са консумирали шоколад. Учените обясняват явлението с богатството на антиоксиданти в какаовия продукт. Именно те предпазват от повишаване нивото на вредния холестерол, както и от развитие на ракови заболявания.

И не на последно място – шоколадът е извор на щастие, защото яденето му предизвиква организма да отделя завишени нива на ендорфин (хормона на щастието).  Затова и хора, които са тъжни или депресирани посягат подсъзнателно към какаовия продукт.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пътят на шоколада до сърцата на хората

Откъде произхожда шоколадът, какви са първите шоколади и кога хората откриват качествата на какаото?   виж още »

Диета със сандвичи за особени чревоугодници

Ако обичаш хамбургери, не си обречен да бъдеш дебел – ето няколко варианта, в които сандвичът не пречи на диетата.   виж още »

Мента, ананас и какао против подуто коремче

Глътнали сте топка? Подутият стомах спада с правилните напитки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта