Регистрация

13 души не сядат заедно на маса на петък 13-и

13 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 7227
13 души не сядат заедно на маса на петък 13-и

Яжте любимата си храна на петък 13-и, за да не ви сполетят нещастия, съветват психолози.

Ден на суеверия, започнал за мнозина с нагласата, че днес ще се случи нещо лошо, нещо фатално – това е петък 13-и за хора по цялата Земя. И докато религиите и различни обичаи премахват еднаквостта между етносите, делят ги на по-малки групи, то оказва се страхът от бедствието е онзи мистичен обединител, който прекрачва границите на вярванията и традициите, за да накра хората да се почувстват от един отбор в борбата срещу злото.

Въпреки множеството суеверия и нарочното пропускане на числото 13 в етажи на сгради, номерации на стаи, самолетни писти, автобусни маршрути, болиди от Формула 1, няма доказана взаимовръзка между нещастията и обявената за фатална тринадесетка.

Едно от най-старите поверия, на което се оповават някои народи и днес е, че 13 души не сядат заедно на една маса. Суеверието е с библейски характер и се отнася до Тайната вечеря, на която присъствали Исус Христос и 12-те му апостоли. На емблематичната трапеза последен се появил Юда, който е и предателят на Божия син. Денят – петък – съвпада с Христовото разпятие, откъдето води началото си и първото вярване, че комбинацията между число и ден съдържа в себе си особен негативизъм.

Американски психолози от край време са на мнение, че човекът сам, чрез суеверието си, провокира фаталността на петък 13-и. Когато мозъкът е зает от мисълта, че на този ден ще се случи нещо лошо, психиката се настройства да търси, оценява и обяснява всяко действие като фаталност и дори да вярва, че изходът от всяка дилема ще бъде възможно най-неправилния. Затова специалистите съветват всички, които се притесняват от стоварване на злини върху главата си, да се отдадат на любимата си храна докато денят просто се изтърколи. Усещането за ситост и удоволствието, което вкусовите рецептори изпитват от питателното ястие водят до чувство на щастие и успокояват нервната система. Така постепенно мозъкът ще премине от очакване на фаталното събитие към усещане за всемир и наслада. Затова, вместо да дърпате Дявола за опашката, се изглезете с нещо любимо и вкусно, пък да става каквото ще! Пригответе се, че и през декември тази година в календара ни ще се появи „черният петък“.

 

Ето и няколко особено предизвикателни вкусотии, които да изтръгнат усещането за фаталност от мислите ви:

Плодова пита с ябълки и карамел

Паста с песто от босилек и ядки

Фондю със сирене Бри

Ордьовър с пълнени яйца

Курабийки с двоен шоколад

Кексчета със сироп от лимон и босилек

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Честит Международен ден на бирата на всички любители на Фанта Хмел

Празникът на бирата се чества всеки първи петък от август месец. виж още »

Честит Еньовден на билкари и именяци

На този ден билките имат най-силни свойства. виж още »

Честит професионален празник на сладкарите и пекарите

Ако на Спасовден вали, житата ще дадат добра реколта. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта