Регистрация

Честит Еньовден на билкари и именяци

24 Jun 2013   /   nina123   /   Видяна: 3340
Честит Еньовден на билкари и именяци

На този ден билките имат най-силни свойства.

Честит празник на всички билкари и на хората, които празнуват имения си ден на Еньовден. Според народните поверия днес, на лятното слънцестоене, лъчите са заредени със зраве и нося берекет.  Затова и билките, окъпани от сутрешна роса и нагрети от слънцето увеличават многократно силата на свойствата си този ден.  Днес билкари, знахари, народни лечители и магьосници трябва да си наберат билки за зимата, като техния брой да е 77 и половина. Това са познатите болести, които се лекуват с растителни илачи плюс болестта без име.

Освен това водата, стояла на слънце се зарежда с лековити качества. В миналото момите са я нагрявали и след това са се къпали с нея за здраве и красота или са давали на децата си да пият от нея.

Стар народен обичай е и Еньова буля. На 24 юни мляди девойки се събират в къщата на приятелка, обличат малко момиченце в червено, на забулват го с плат и на главата му слагат корона от еньовчета. Най яката от жените го вдига на раменете си и обикаля с него къщи, ниви и градини, докато останалите пеят песни за берекет, здраве и плодородие.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Еньовден с билки и вода за изцерение и любов

Срещаме Еньовден със сянка на изгрева, пръскане с роса и Еньова буля, а го изпращаме с танци и надежда за любов, здраве и сбъднати мечти.   виж още »

На Еньовден се берат билки и се къпе с мълчана вода

Еньовден – народен празник с много традиции и дълбоки корени разкриващ ритуали за здраве, любов и берекет.   виж още »

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта