Регистрация

Как се прави вино с презерватив

04 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 3251
Как се прави вино с презерватив

Как кондомът показва ферментацията на виното и отчита кога бакхусовият еликсир е готов.

Историята на ексцентричен винопроизводител от Куба се превърна в забавен разказ, който любителите на ферментиралия гроздов сок из цял свят си предават от уста на уста благодарение на млад журналист, попаднал на странна гледка по време на командировката си в Хавана. Това не е легенда, нито измислен и украсен журналистически материал, а самата иститна за живота и начина на работа на 65-годишния винар Орестес Еставес, който благодарение на една случайност се превърна в широко коментиран търговец, без да му се налага да променя каквото и да е в производствения процес. В последните седмици множество медии по света публикуваха различни материали за винарната Ел Канал (El Canal) на Еставес, след като научиха, че има МЕТОД ЗА ПРАВЕНЕ НА ВИНО С ПРЕЗЕРВАТИВ.

Първоначалната гледка на стотици 20-литрови бутилки, върху чиито гърла са нанизани кондоми, а в тях бъка гроздов сок с плодове и ароматни южноамерикански подправки втрещява английският журналист, но след това изненадания младеж открива, че в този метод за правене на вино има много логика и умисъл. Сам старият производител разказва защо използва презервативите и обяснява, че те са сигурен индикатор за края на протичащата ферментация. Ето как става това.

Винарната Ел Канал, която е в дома на Еставес представлява мазе и коридор, в които различни южноамерикански сортове грозде ферментират в компанията на изискано подбрани билки, плодове и подправки така, че да се получи едно радващо сетивата младо вино със закачливи вкусове. Продуктите за направта на виното се изсипват в специалните стъклени 20-литрови шишета, където започва процес на ферментация. Според производителя той трае между 45 и 60 дни, като е много важно да не бъде прекъсван, за да придобие виното търсения алкохолен градус, балансирания вкус и нужните аромати.

Когато съставките са в съда, вместо да го оставя полуотворен и да гадае кога ферментационният процес е приключил, Еставес продупчва с тънка карфица презерватив и го нанизва на гърлото на бутилката. Като страничен продукт от ферментацията се явява отделянето на газ. Той издува кондома и благодарение на него производителят разбира, че виното е започнало да "бъка". Докато трае ферментирането "гумичката" стои издута, изпускайки по малко от газа през дупчицата. След като приключи процеса, спира и отделянето на въздух, а презерватива спада. Тогава хитрият винар разбира, че напитката е готова.

Производителят разказва, че се занимава с вино от 20 годишен, като голяма част от живота му е минала в нелегално производство, заради забраната за правене на алкохол в Куба. Днес обаче бившият военен е с напълно законна и регистрирана професия, въпреки че признава, че не е патентовал идеята си за този тип правене на вино. За него виното с презерватив е като "оная работа" - когато започне да става, кондомът се надува, а след като всичко е готово - отново спада.

Ако кондомът и виното са от вас, ние от kulinarno.bg можем да ви предложим малко мезенца според случая. Вижте нашите:

Мезета за червено вино

Мезета за бяло вино

Всякакви винени мезерлъци

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява оранжевото вино, как и с какво се сервира

Избор на оранжево вино, какво да очакваме от вкуса, какви са ползите му за здравето и с какви храни си подхожда?   виж още »

Правила за готвене с вино

Виното като добавка към манджи, сосове или течност за варене на храна.   виж още »

За виното и киното в София Филм Фест 2020

Инициативата Кино Гурме настанява пред големия екран с чаша вино в ръка и разказва истории за производство и отлежаване на вина; за любов, вкус и тайн виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта