Регистрация

Правила за готвене с вино

26 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 2007
Правила за готвене с вино

Виното като добавка към манджи, сосове или течност за варене на храна.

 

В света съществуват милиони подправки, които променят вкуса на храната и допълват нейните качества. Ето защо любителите на виното като напитка, отказват да споделят от еликсира си с тавата или тигана. Но не е тайна, че добавката на малко вино в ястията придава различен и изтънчен вкус и създава хармония между отделните компоненти на храната. Едни от най-вкусните и модерни сосове и блюда се приготвят именно с добавката на вино. И не се притеснявайте – алкохолът от него извира по време на готвенето, затова не остава дъх на буре, нито пък храната е неподходяща за деца. Ще погледнем на виното като на подправка, която да извиси майсторлъка в кухнята с няколко важни трика и съвета при готвене с вино.

Ето рецепта за телешко с вино, където виното се добавя след средата на ястието

1. Какво вино се използва за готвене? Тук сърцата на привържениците на виното в чаша може да се свият, защото по правило в ястието се добавя същото вино, с каквото ще се поднесе храната след това. Така между бокала и чинията се постига хармония на вкуса, а храна и напитка се допълват идеално. За успокоение на същите тези ценители, в ястията се добавя съвсем малко вино – между 40 и 100 мл, така че няма да има ощетени почитатели на бакхусовия еликсир. Правилото не важи за мариноване, където може да заложите и на по-евтин вариант.

Рецепта за печен свински врат, поднесен с винен сос

2. Мариноване с вино. Винените маринати са класика, особено при по-мазни меса, които трябва да запазят текстурата си. В маринатата не е необходимо да използвате виното, което ще сервирате след това, но все пак се постарайте да употребите сходно на вкус. За маринати се използват предимно червени вина, като не се препоръчва да се купуват специалните вина за готвене – те са нискокачествени и не дават добър краен резултат. Вместо това изберете по-евтин вариант на сорта, който ще поднесете с храната. Тук вече можете да стигнете до 200 мл вино на 1 кг продукт за готвене, затова няма смисъл да хабите твърде скъпа напитка. Задължително добавете към виното подправки като кимион, чесън, сол или соев сос, пипер. Пропуснете киселината, защото виното само по себе си е киселина за маринати. Ако искате алкална марината, която силно да отпусне мръвката, по-добре вместо вино сипете прясно мляко.

Така направих марината с вино за свинските пържоли вкъщи

3. Готвене с вино. Сред най-популярните гозби с вино в родната кулинария е виненият кебап, който ухае на българска кухня и е отгледал поколения юнаци по нашите земи. В Европа този тип ястия са на мода днес и сякаш светът тепърва преоткрива това, което бабите ни познават в кухнята. Вино може да се добави към почти всички яхнии, като по правило се сипва преди течността за соса и се оставя да изври. При това варене алкохолът напуска ястието, а ароматите и вкусовете на виното остават в гозбата, вдигайки нейното ниво на апетитност. След няколко минути къкрене с лука, зеленчуците и дори мръвките, можете да сипете бульон, вода, сметана или друго, както и да сгъстите с лъжичка брашно или царевично нишесте, за да се получи апетитен сос. Обикновено завършекът на винените сосове се нарича „монтиране“ и се извършва веднага след свалянето на храната от котлона или изваждането от фурната. 30 г студено масло се разбърква със соса – визията, плътността и вкусът се трансформират в още по-пълна идилия.

Вижте рецептата на баба ми за традиционен народен винен кебап, който и днес готвя вкъщи

4. Варене във вино. Това е техника, която днес се използва предимно за риби, морски дарове и паста. Вместо вода за варенето можете да сипете вино или да замените част от течността на варенето с вино. Рибата и морските дарове се варят в бяло вино, докато при пастата решението е от значение. Ако готвите паста в или с бяло вино, то после не бива да се добавят червени сосове или меса. По този начин се правят спагети и други тестени изделия, които ще се сервират със сирена, гъби, риба или зеленчуци. Варенето на паста в червено вино променя цвета ѝ, но сервирана с доматен сос или пиперково пюре, тази промяна не е така натрапчива и плашеща за окото. Ароматът на червено вино от пастата добре хармонира с препечен бекон, кюфтенца, телешко и дори пилешко месо. Връзва се с гъби и синьо сирене.

Рецепта за варени спагети в червено вино 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тийн хит: Грижа за кожата с вино

Млади американки се мажат и къпят с екологично чисто червено вино, а после споделят ефекта в социалните мрежи.   виж още »

Всяко вино си има любима храна

Сладки, сухи, билкови, гладки – все епитети, с които може да категоризираме различни видове вина. виж още »

Как се прави вино с презерватив

Как кондомът показва ферментацията на виното и отчита кога бакхусовият еликсир е готов. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта