Регистрация

Какво представлява оранжевото вино, как и с какво се сервира

06 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 1812
Какво представлява оранжевото вино, как и с какво се сервира

Избор на оранжево вино, какво да очакваме от вкуса, какви са ползите му за здравето и с какви храни си подхожда?

 

Нов хит сред любителите на вина радва със своя наситен вкус и ексцентрична визия. Това е оранжевото вино, което отговаря с топли нюанси на цвета на модерния си събрат – синьото вино. Предлага се в заведения, може да бъде открито дори на щанда с напитки в хипермаркета, а славата му набира популярност и почитатели, защото напитката отговаря на очакванията с наситен и приятен вкус и мек и нежен цвят.

Какво представлява оранжевото вино? Това е вид бяло вино, което се е правело от хората още преди 6000 години. В него не се съдържат цитрусови плодове, както често бива изобразявано на етикета с маркетингова цел. То получава своя цвят поради наличието на ципи от гроздето при процеса на ферментиране. Поне това е правилното изискване за направата му от компаниите, които го продават с името „оранжево вино“. Наличието на тези ципи оформя напитката като еликсир с по-тъмен нюанс, по-тежък вкус и аромат и определено – много ползи за здравето.

С какво е полезно оранжевото вино? Именно в ципите на гроздето се съдържат най-голямо количество антиоксиданти, затова тази разновидност на напитката може да се похвали с богатство от полифеноли и дори малко танини, нетипични за белите вина. Съдържа вещества, които при умерена консумация доказано намаляват риска от Алцхаймер и понижават кръвната захар. Грижи се за добрата проводимост и чистотата на кръвоносните съдове и здравината на сърцето. Може да има подмладяващ ефект върху кожата. Но ако ще го ползвате като природно биле, ключов фактор си остава словосъчетанието „умерена консумация“. Иначе казано - за жени между 80 и 120 мл на ден, а за мъже – до 180 мл на ден и не повече от четири пъти седмично.

С какви храни се сервира оранжево вино? Тъй като вкусът му е по-тежък, дори на моменти леко пикантен, а все пак е бяло вино, добре е да обмислите блюдата, към които ще го поднесете. Връзва се добре с червено пилешко месо – от бутчета, както и с по-мазни риби като сьомга, паламуд, скумрия. Отива със салати и предястия с майонезени сосове и със задушени или сотирани зеленчуци. Въобще обича мазните варианти на любимите храни за бели вина. Идеално партнира със синьо сирене, маскарпоне и заквасена сметана. Любителите на арабските ястия го препоръчват към порцията булгур или към парти хапки с хумус.

Имитиращи продукти, предлагани като оранжево вино. Ако искате да се насладите на пълнокачествена напитка от вида, не се подвеждайте, че в състава трябва да има портокали или лимони. Ако виното ви се поднесе с добавка от цитруси, най-вероятната причина е опит да се придадат на обикновено бяло вино качества на оранжево. Често в състава недоброжелателните производители прибавят боя. В заведения пък търговецът може да избере чаша от по-тъмно стъкло, за да придаде по-плътен цвят на напитката. Единственият позволен трик според стандарта на производителите е добавката на ципи от производството на бяло вино от грозде без ципи. Така при ферментационните процеси в направата на виното участват повече гроздови ципи, отколкото реално съдържа гроздето, предвидено за направата на това вино. Но тези ципи само обогатяват вкуса и допринасят положително за качествата на бакхусовия еликсир.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Всяко вино си има любима храна

Сладки, сухи, билкови, гладки – все епитети, с които може да категоризираме различни видове вина. виж още »

Как се прави вино с презерватив

Как кондомът показва ферментацията на виното и отчита кога бакхусовият еликсир е готов. виж още »

Нова чаша за вино – хит сред дамите

Атрактивната винена чаша запазва червилото при пиене, не цапа зъбите и замества цигарата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта