Регистрация

Ядки удължават живота и даряват здраве и красота

21 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3293
Ядки удължават живота и даряват здраве и красота

Ежедневната консумация на каквито и да е ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%.

Ядките са една от онези полезни храни, които често забравяме да включим в менюто си. Едва ли има хора, които да не обичат никакъв вид ядки, но мнозина ги пренебрегват заради невъзможността те да бъдат основно ястие или просто защото нямат навика да си хапват шепа фъстъчки, бадеми, кашу, лешници и други.

Със загриженост за вашето здраве и правилно хранене – мисия, която ние от kulinarno.bg имаме – сме длъжни да ви споделим изводите от английско проучване, публикувано на страниците на New England Journal of Medicine, доказващи колко полезно е ежедневната консумация на ядки и как дори ако си ги хапваме два пъти седмично, ще допринесем за здравето, красивата си визия и дълголетието си.

В рамките на изследването са наблюдавани 76 000 жени в продължение на 30 години и 42 000 мъже за период от 24 години. Те били разделени на пет групи, като в едната хората консумирали ядки всеки ден, в другата – през ден, в третата – по два пъти седмично, в четвъртата – по 2-3 на месец, а в петата не ядяли полезното мезе въобще. В изследвания период групите си правили периодични здравни тестове, с които се следели множество показатели. Сред тях били работата на сърцето и сърдечно-съдовата система, на белите и черния дроб, метаболитните процеси, бъбречното състояние, зрението, настроението, покачвания и спад в теглото и разбира се се отчитало нивото на смъртност в отделните „отбори“.

След края на на проучването изследователите заключили, че хората, които имат навика да си хапват ядки са с по-малко сърдечни проблеми, имат по-добро зрение, по-рядко се разболяват от рак и поддържат по-здравословно тегло. В публикуваните изводи се казва, че всекидневната консумация на ядки, независимо от вида и количеството им намалява риска от смъртност поради заболяване с 20%, а от сърдечно-съдови проблеми – с 30%. Освен това хората в тази група развивали злокачествен тумор с близо 11% по-малко спрямо тези, които си хапват ядки рядко.

Било установено също така, че представителите на групата с три контролни менюта на седмица е намалила риска от инфаркт, инсулт и сърдечни пороци с 19%, а тази – с две консумации на седмица – с 12%. Освен това хората, които си хапвали ядки по-рядко имат проблеми с очите и зрението, както и с натрупване на мазнини и наднорено тегло.

Учените смятат, че в ядките се крие букет от антиканцерогенни вещества, а също така и полезни за здравето и привлекателния външен вид витамини и минерали в големи количества. Фибрите в обвивката им пък спомагат метаболитните процеси и повлияват за намаляне нивото на лошия холестерол.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезният цинк се набавя от вредни храни

Борим дефицита на цинк в тялото с червени меса, бира, черен дроб и яйца. виж още »

В Азия се хранят най-здравословно

Традиционните хранителни продукти за азиатките са в основата на тяхната безупречна визия. виж още »

Дълбокият сън идва с мляко и ядки

Гарантирано качествено наспиване с топло млечице и бразилски орех. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта