Регистрация

Ядем през декември – отслабваме до май

03 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3487
Ядем през декември – отслабваме до май

След Никулден, коледните и новогодишните празници хората прекарват по 4 месеца в опит да свалят натрупаните килограми.

Декември е може би най-семейният месец за хората по света, защото множество религии и местни обичаи ситуират едни от най-големите и лични празници именно тогава. В северното полукълбо на Земята, където живее близо 80% от цялото население на планетата освен дни на тържества настава и време на мраз, когато човек се движи по-малко, храни се с по-калорични ястия, позволява си основни блюда повече пъти на ден. Заедно с тях се застъпват и християнските традиции, към които върви богато меню от точно определени храни, които хората, държащи на спортното си и слабо тяло определено не си позволяват. Следствието е ясно – много натрупани килограми само за месец, които така стабилно са запечатани чрез комбинацията от сладко, солено, тестени ястия, мазни меса, че е трудно да се познаем нито в огледалото, нито на кантара.

А за да се достигне до старото тегло след месец декември и съпътстващата го хранителна фиеста, са нужни 4 месеца, твърдят британски учени, провели изследване кога човек успява да се върне в старите дрехи и обиколки, които са били според размера му до края на ноември.

В анкетата участват 1000 мъже и жени на възраст между 18 и 60 години. 80% от тях признават, че с настъпването на лятото си създават здравословен режим на хранене, който се отразява на здравето и фигурата им. Повечето от тях го спазват до настъпването на Никулден (6 декември), а след традиционното преяждане с шарани се отпускат и гуляят продължава до началото на новата година, обхващайки Бъдни вечер и Коледа, когато преяждането е драстично. В последващите дни се дояждат остатъци от богатата гощавка, а на нова година, когато най-сетне хладилникът е изпразнен, се презарежда за нов хранителен маратон.

Малко след началото на януари, постигнатите форми с охолния режим започват да зоват за диета и настават тежки времена в опит да се влезе в предишните норми. Повече от 900 от анкетираните разказват, че усилията продължават до май, защото тъкмо когато теглото е нормализирано, идва друг голям християнски празник – Великден – и порочната практика се повтаря наново.

Изследователите заключват, че близо половин година от хранителния режим на хората е съобразен със свалянето на килограми след драстични празнични преяждания. Затова техният съвет е, ако не можем да се спрем от поглъщането на огромни количества по време на самите празнични дни, то да се прави прочистваща диета веднага след тях, която да гарантира бързото смъкване на килограмите, които още не са се залепили трайно и дори безвъзвратно върху тялото.  

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бързо прочистване с цитруси след празничния гуляй

Цитрусова детоксикация отмива килограми и отрови от тялото след обилното ядене по празниците.   виж още »

Да отслабнем с остатъците от Великден

Варените яйца и козунаците с кисело мляко бързо ще ни помогнат да влезем отново във форма. виж още »

4 тона щолен „обикаля“ из Дрезден

Огромен коледен сладкиш с ядки и плодове приветства посрещането на Коледа. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта