Регистрация

4 тона щолен „обикаля“ из Дрезден

09 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3987
4 тона щолен „обикаля“ из Дрезден

Огромен коледен сладкиш с ядки и плодове приветства посрещането на Коледа.

От няколко години в българската хранителна верига покрай коледните и новогодишните празници се появява един немски сладкиш, който грабва всеки опитал го с неповторимия си вкус и разкошното съчетание от плодове и ядки в тежко мокро маслено тесто. Това е щоленът – немско произведение, с което швабите от години свързват традиционните си ястия, приготвяни за Рождество Христово. За Мека на кексоподния десерт е обявен град Дрезден, в който сладкишът щрицел – разновидност на щолен е на особена почит през месец декември.

По време на празника на града, който е двете седмици преди Коледа, според традицията група от готвачи правят огромния маслен кекс, а след това кулинарното творение обикаля, носено по улиците. Пред немски медии възрастен сладкар обясни, че рецептата за щрицел е създадена през 1474 г., като вкусния десерт тогава се е правел от вода, овес и брашно. В последствие съставките се обогатяват с ядки, сушени плодове, два вида захар и много масло.

Рекорд в сладкарството е тазгодишният щолен, направен за деня на Дрезден. Огромният десерт тежи 4246 килограма или над 4 тона, като за направата му са вложени над 1 000 кг брашно, над 500 килограма масло и над 300 кг захар. Внушителният сладкиш е с дебелина 1 метър, дължина – 4,5 метра и широчина – близо 2 матра. По традиция формата му е с тази на хляб, а за украса се прави белтъчен крем или се лепи кристална или пудра захар.

Това е най-големият щрицел, приготвян в историята на Дрезден, обясняват  кулинари и твърдят, че е надминал с 50 кг. досегашния първенец от 2000 година, с който жителите на града са влезли в новото хилядолетие.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем през декември – отслабваме до май

След Никулден, коледните и новогодишните празници хората прекарват по 4 месеца в опит да свалят натрупаните килограми. виж още »

Малка Четиредесетница – от днес започват Коледните пости

По време на 40-дневните пости преди Рождество се разрешава консумацията на риба и морски дарове в дните без сряда и петък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта